Zvijezda vodilja
0

Reis Cerić među 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu

FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić nalazi se među 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu, saopćila je Mina, pozivajući se na informaciju o izdanju knjige “Petsto (500) najutjecajnijih muslimana u svijetu” koju je 17. novembra objavila Agencija Reuters.

Od tih "petsto najutjecajnijih" napravljen je uži izbor od "50 najutjecajnijih" među kojima je reisu-l-ulema Cerić na 39. mjestu.

Da bi se shvatila vrijednost selekcije 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu dovoljno je, prema ovom saopćenju, spomenuti imena kao što su saudijski kralj Abdullah bin Ali Saud, koji je na prvom mjestu, te jordanski kralj Abdullah i marokanski kralj Muhammed VI, zatim državnici kao što su turski premijer Redžep Erdoan, te duhovni autoriteti kao što su ajatullah Ali Hamenei, šejh Jusuf Karadavi, ajatullah Husein Sistani, te egipatski muftija Ali Džum'a i mnogi drugi.

Knjiga pod naslovom “500 najutjecajnijih muslimana u svijetu za 2009. godinu” na prvom mjestu promovira "top listu od 50“ muslimana čiji utjecaj se može osjetiti u međunarodnom kontekstu.

Bez obzira na to što njihov utjecaj proizilazi iz različitih područja, svima je zajedničko to da imaju značajan utjecaj na veliki broj ljudi.

Na top listi 50 najutjecajnijih muslimana istaknute su tri vrste ličnosti: kraljevi, duhovni učitelji i medijski edukatori.

Urednici navode u uvodu knjige da je utjecaj u islamskom svijetu specijaliziran u određenom kontekstu te da ne postoji jasna hijerarhija niti organizirano svećenstvo za muslimane kako bi se prepoznao vođa, kao što je patrijarh za pravoslavne kršćane ili papa za katolike. Prema tome, kriterij se nametnuo kroz raznolikost faktora u određivanju 50 najutjecajnijih muslimanskih lidera današnjice.

Nakon isticanja 50 najutjecajnijih osoba, dolaze imena 450 muslimana iz svijeta podijeljenih u 15 kategorija – učenjaci, političari, administratori, tradicionalisti, propovjednici, žene, mladi, filantropisti, ljudi zaslužni za razvoj u nauci i tehnologiji, umjetnosti i kulturi, radikali, međunarodne islamske organizacije i pitanja današnjice.

Urednici navode da je cilj da se pomogne čitaocu u razumijevanju različitih načina na koje islam i muslimani utječu na svijet. S tim u vezi, Mustafa Cerić je okarakteriziran kao “zvijezda vodilja za islam u Evropi i vodeća ličnost u Bosni i Hercegovini” te “izrazit u području međureligijskog dijaloga" i "jedan od najutjecajnijih muslimanskih vođa danas”.

U obrazloženju za izbor na top listu 50 najutjecajnijih muslimana reisu-l-uleme Cerića naročito se ističe Deklaracija evropskih muslimana, koju je napisao 2006. Nadalje, reisu-l-ulema Cerić se smatra "zagovornikom međukulturnog dijaloga" i osobom koja je 2009., uprkos upozorenjima o mogućim nasilnim demostracijama, otišla u Srbiju i govorila u Tutinu o potrebi Bošnjaka i Srba da žive zajedno.

Ono što je, naglašava Mina, značajno za ovu knjigu jeste to da su glavni urednici dva etablirana i svjetski poznata profesora s Georgetown university u Washingtonu John Esposito i Ibrahim Kalin.

Oni ovu knjigu predstavljaju kao prvu u godišnjem prikazu glavnih muslimanskih ličnosti u svijetu u nadi da će postati norma i da će se nastaviti ova vrsta izbora najutjecajnijih muslimana u svijetu.