{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Reis Cerić izlazi iz okvira vjerskog djelovanja'

S
20.4.2009. u 18:02
0
16
'Reis Cerić izlazi iz okvira vjerskog djelovanja'
0
'Reis Cerić izlazi iz okvira vjerskog djelovanja'
Politički savjet ACIPS-a (POLIS) smatra da je izjava reisa Mustafe ef. Cerića o potrebi za stvaranjem nacionalne države Bošnjaka zloupotreba pozicije vjerskog autoriteta za postavljanje političkih ciljeva.
Cerićeva izjava predstavlja izlazak iz okvira duhovnog i vjerskog djelovanja i znači direktno učešće u političkom životu BiH. Političkim djelovanjem Cerić krši osnove sekularizma i laicizma u našoj državi i otežava nam dalju integraciju u porodicu demokratskih nacija.

Pored rušenja sekularizma u političkom životu BiH, sami ciljevi koje Cerić postavlja bošnjačkom narodu su potpuno suprotni duhu i tradiciji naše države kao multietničkom i višekonfesionalnom društvu.

I pored činjenice da današnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine ne omogućava potpuno poštivanje svih prava građana i građanki zbog diskrimintornih zakona, POLIS smatra da niko nema pravo da odustaje od neminovnog vraćanja jednakopravnosti svih na svakom pedlju naše zemlje. Nacionalna država Bošnjaka ne može biti odgovor na sadašnje diskriminatorne norme koje sprječavaju BiH da bude punopravna članica Europske uniije kao demokratske zajednice pojedinaca i naroda.

Konačno, stvaranje nacionalne države Bošnjaka je nemoguće ostvariti demokratskim sredstvima i poziv za ovakvo političko djelovanje je ujedno i poziv na novu nestablinost. Ukoliko Mustafa Cerić smatra da bi ovo trebalo da bude cilj bošnjačkog naroda, jedini način na koji bi u sekularnom društvu mogao da učestvuje u njegovom ispunjavanju je tako što će prestati obavljati vjersku funkciju i otvoreno ući u političku arenu, stoji u saopćenju ACIPC-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: