Poruka iz Istanbula
0

Reis Cerić: Hvala Evropi što nas je osvijestila

FENA
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić otvorio je jučer u prostorijama istanbulskog muftijstva tradicionalni predramazanski seminar za glavne imame bošnjačke dijaspore u Evropi i Americi, javila je MINA.

"Želim da nastavimo svoju imamsku misiju u očuvanju i razvijanju islamskog i bosanskog identiteta kod naših ljudi ma gdje bili. Ovo je vrijeme bošnjačkog i bosanskog buđenja unatoč pritiscima sa svih strana, posebno onih koji u zadnje vrijeme dolaze iz Brisela da nismo vrijedni njihovog povjerenja u pogledu slobodnog kretanja po Evropi. Žao nam je što nas je Evropa tako markirala, ali joj hvala što nas je osvjestila da znamo gdje smo i da shvatimo šta moramo raditi", kazao je reis Cerić.

Na lični zahtjev Mirsad ef. Mahmutović se povlači sa dužnosti šefa ureda za bošnjačku dijasporu pri Rijastu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je bila prilika da mu se reisu-l-ulema Cerić zahvali na 13-godišnjem radu na uspostavljanju i razvijanju ureda za bošnjačku dijasporu Rijaseta IZ.

Seminaru u Istanbulu prisustvuje i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, te Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta IZ i glavni urednik islamskih informativnih novina "Preporod" Aziz Kadribegović.