BiH
0

Reis Cerić: Dijalog između muslimana i kršćana nema alternativu

FENA
Iako Papino predavanje treba promatrati u cijelosti u smislu namjere da se vjera odvoji od nasilja, izbor njegovog citata ne pridonosi toj namjeri, ocijenio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u reakciji povodom predavanja koje je 12. septembra održao papa Benedikt XVI u Auli Magna na Univerzitetu Regensburg u Njemačkoj.

Reis Cerić u svojoj izjavi, koju prenosi agencija MINA, izražava žaljenje što papa Benedikt XVI nije posjetio Bosnu i Hercegovinu, kao što je to učinio njegov prethodnik, gdje bi mogao, kako kaže, vidjeti najmanje dvije stvari:

-Prvo, pokušaj da se nama, bosanskim muslimanima, oduzme "Muhammedova vjera“ sabljom nije uspio zato što mi nismo ni primili "Muhammedovu vjeru“ pod prijetnjom sablje. Mi “Muhammedovu vjeru“ nosimo u srcu, s ljubavlju i poštovanjem prema Isa sinu Merjeminom i svim ostalim Božjim vjerovjesnicima. I drugo, pozivamo papu Benedikta XVI da dođe u Srebrenicu i tu na licu mjesta ustanovi istinu o sablji i ljudskoj krvi - navodi reisu-l-ulema IZ u BiH.

On unatoč svemu ističe kako dijalog između muslimana i kršćana nema alternativu i zato poziva muslimane da se suzdrže od neprimjerenih reakcija. Umjesto protesta, korisnije je da Papino predavanje muslimani uzmu kao snažan poticaj za ozbiljan dijalog u borbi protiv nasilja u svijetu, dodaje reis Cerić.

  • Nema mudrosti u tome da se natječemo ko će kome više zla nanijeti. Mudro je i vjerski uzvišeno natjecati se ko će kome više dobra donijeti. Mi vjerujemo da u svima nama ima dobra da pomognemo jedni drugima, kaže se na kraju izjave reisu-l uleme dr. Mustafe Cerića.

Papa Benedikt XVI je na Univerzitetu u Regensburgu citirao bizantskog cara Manuela II koji je u 14. stoljeću napisao da je sve što je vjerovjesnik Muhamed donio "bilo zlo i neljudsko".