Na poziv Gadafija
0

Reis Cerić boravio u Libiji

FENA
Na poziv libijskog vođe Muamera el Gadafija, a povodom 40 godina od libijske revolucije, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić predvodio je delegaciju Islamske zajednice koja je boravila u Tripoliju od 1. do 4. septembra, javila je MINA.

Libijska Arapska Džemahirija je posljednjih nekoliko dana bila u žiži svjetske javnosti.

Prvi septembar je dan pobjede libijske revolucije od prije 40 godina i zato je ovogodišnja proslava bila veća i glamuroznija od svega što je do sada viđeno na afričkom kontinentu, ali i općenito u cijelom muslimanskom svijetu.

Više od 100 delegacija iz cijelog svijeta prisustvovalo je centralnoj manifestaciji na Zelenom trgu u centru Tripolija.

Centralnoj proslavi i vojnoj paradi prisustvovali su i čestitali libijskom vođi Muameru el Gadafiju jordanski kralj Abdullah, katarski emir Halifa bin Hamed al Sani, vladar Kuvajta, predsjednik Tunisa Zejnul Abidin, Alžira Buteflika, premijer Italije Silvio Berlusconi, premijerka Ukrajine Julija Timošenko, predsjednik Venecuele Hugo Chaves i predsjednici gotovo svih zemalja afričkog kontinenta.

Bosnu i Hercegovinu predstavljao je Željko Komšić, Crnu Goru Filip Vujanović, a Srbiju Boris Tadić.

Na poziv libijskog vođe Gadafija ceremoniji je prisustvovao i reisu-l-ulema Mustafa Cerić i bio jedini vjerski lider koji je prisustvovao centralnoj proslavi na Zelenom trgu te bio smješten u centralnoj loži koja je bila isključivo namijenjena kraljevima, predsjednicima, prinčevima i premijerima, stoji u saopćenju.

Ovu iznimnu čast bosanskom reisu-l-ulemi domaćin je ukazao jer je Mustafa ef. Cerić prilikom ove posjete uručio Bosanski orden islama Prvoga reda Muameru el Gadafiju za njegov doprinos u očuvanju islamskog identiteta kod nas i u svijetu.

Libijski vođa je zahvalio i obećao da će i dalje brinuti o muslimanima širom svijeta, naročito bosanskim.

Tokom centralne ceremonije, reisul-l-ulema se susreo s emirom Katara Halifom bin Hamedom al Sanijem i zahvalio mu na dosadašnjoj pomoći koju Katar i emir lično daju Islamskoj zajednici u BiH ali i državi Bosni i Hercegovini.

Dogovoren je završetak radova na Gazi Husrev-begovoj biblioteci kao i datum centralnog otvaranja.

Reis Cerić se također susreo s jordanskim kraljem Abdullahom i dogovorio susret s njim tokom međunarodne konferencije u New Yorku u oktobru na kojoj će sudjelovati i predsjednik SAD Barack Obama.

Tokom boravka u Libiji reis Cerić susreo se i s tuniskim predsjednikom Zejnulom Abidinom i alžirskim predsjednikom Buteflikom, Ekmeledinom Ihsanogluom, generalnim sekretarom OIC-a.

Delegaciju IZBiH primio je ministar vakufa Libije Abdusselam Ibrahim i predsjednik Da'wah al islamijja Ahmed Šerif, saopćeno je.