BiH
0

Rehn: Večeras ću saopćiti hoće li se SAA parafirati već sutra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je danas u Sarajevu da će večeras saopćiti da li su postignuti pomaci u reformi policije dovoljni za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU. Prema njegovim riječima, za potpisivanje SAA potrebna će biti konkretizacija dogovora o reformi policije te saglasnost Evropske komisije i zemalja članica EU.

Rehn će se tokom dana sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara u ostavci Nikolom Špirićem i liderima vodećih šest stranaka, nakon čega će, ako utvrdi da je ostvaren odgovarajući napredak, saopćiti da je spreman da se već sutra parafira SAA.

Evropski komesar za proširenje je pozdravio napredak koji je u petak ostvaren u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanjem izmjena poslovnika oba doma, što je doprinijelo normalizaciji političkih odnosa u BiH.

  • Lideri BiH sada imaju priliku da iskoriste trenutak i naprave sljedeći korak u nadogradnji sporazuma o reformi policije, kazao je Rehn.

On je naglasio da je proces evropskih integracija dvostran. Članstvo u EU donosi koristi novim članicama, ali one istovremeno moraju biti pripremljene za članstvo.

Također je ukazao na to da će za potpisivanje SAA biti potrebna konkretizacija dogovora o reformi policije, a potpisivanje, za razliku od parafiranja, ne ovisi samo o Evropskoj komisiji nego i o zemljama članicama EU.