BiH
0

Rehn: Tihić i Silajdžić potkopali zalaganja za sporazum o reformi policije

FENA
Odbijanjem nacrta prijedloga za reformu policije visokog predstavnika Miroslava Lajčaka čak i bez razgovora, čelnici Stranke za BiH i SDA Haris Silajdžić i Sulejman Tihić su potkopali trenutna zalaganja da se postigne sporazum o reformi policije, ocijenio je evropski komesar za proširenje Olli Rehn.

Ovo je unazadilo šanse BiH za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Bosna i Hercegovina sada rizikuje da još više zaostane za svojim susjedima i bude zadnja na putu ka Evropi, navodi se u saopćenju, koje je proslijedila Delegacija Evropske komisije u BiH.

  • Zahvaljujem se gospodinu Lajčaku na njegovim nastojanjima da olakša donošenje sveobuhvatnog sporazuma o reformi policije koji će omogućiti BiH da napreduje prema Evropskoj uniji. Lajčak ima moju potpunu podršku. Njegov nacrt prijedloga o reformi policije je u skladu sa tri principa Evropske unije koje je odredila Evropska komisija. Stoga snažno podstičem sve političke stranke da nastave sarađivati sa gospodinom Lajčakom u konstruktivnom duhu na osnovu njegovog prijedloga i postignu sveobuhvatni sporazum bez odlaganja, poručio je Rehn.

Evropska unija nije u mogućnosti da zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, bez postizanja sporazuma o reformi policije u skladu sa tri principa Evropske unije.