BiH
0

Rehn: Pelješki most nije u nadležnosti EU-a

FENA
Izgradnja mosta kopno - Pelješac, kao i otvorena granična pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne spadaju u nadležnost Evropske unije niti EU finansira taj projekt, stoji u odgovoru evropskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna zastupniku Evropskog parlamenta.

"Projekt pelješkog mosta, kao i neka otvorena pitanja oko granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine... spadaju izvan nadležnosti Zajednice. Osim toga, Komisija ne finansira projekt pelješkog mosta", stoji u pisanom odgovoru povjerenika Rehna zastupniku Wolfgangu Bulfonu iz Stranke evropskih socijalista (PES). Rehn kaže da iz toga razloga Komisija nije ovlaštena intervenirati u pitanjima koja iz toga proizlaze.

Bulfon je Rehnu uputio pitanje u pisanom obliku o tome kakva je ocjena Evropske komisije u vezi s izgradnjom mosta kopno - Pelješec i određivanja morske granice između Hrvatske i BiH.

U nastavku odgovora, Rehn dodaje da Komisija "smatra dobrosusjedske odnose kamenom temeljcem Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Komisija stoga i dalje potiče obje zemlje da sva otvorena bilateralna pitanja rješavaju u duhu dobrosusjedskih odnosa i da rade u pravcu njihova rješavanja", kaže se u Rehnovom odgovoru, prenijela je Hina.

Prošle je sedmice hrvatski premijer Ivo Sanader označio početak izgradnje mosta kopno - Pelješac. Neki predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini protive se izgradnji toga mosta, tvrdeći da on zatvara pristup bosanskohercegovačkom teritorijalnom moru.

Premijer Sanader je na te prigovore odgovorio da je Hrvatska poštovala pravo BiH na pristup njezinim vodama, što se vidi iz raspona nosivih stupova i visine budućeg mosta.