Nastavak razgovora
0

Rehn i Bildt sutra dolaze u Sarajevo

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn i ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt doputovaće sutra u Sarajevo, gdje će učestvovati u nastavku butmirskih razgovora sa liderima političkih stranaka u BiH zakazanih za 20. oktobar, potvrđeno je Srni u kabinetima ovih visokih evropskih zvaničnika.

Na prvom sastanku u Butmiru, koji je održan 9. oktobra, Bildt, Rehn i zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg predstavili su liderima političkih partija u BiH, kako su naveli, principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlanstkim integracijama, ali učesnicima sastanka nisu predočili nikakav dokument.

Liderima političkih partija u BiH ostavljen je rok do 20. oktobra da razmotre prijedloge zvaničnika EU i SAD, koji su na sastanku iskazali mišljenje da treba da se ustavno konstituiše vlada BiH, umanje nadležnosti Predsjedništva BiH, te da u Ustav budu uključene do sada prenesene nadležnosti.

Nakon ovog sastanka u BiH su ostali američki i evropski ekspertski timovi, koji su u razgovorima sa liderima političkih partija trebali da pripreme prijedlog za nastavak pregovora.

Sa liderima političkih partija u BiH u protekle nedjelje razgovarali su Stuart Jones, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, i  Zoltan Martinus, direktor Sekretarijata  Savjeta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju. 	

Na prvom sastanku u Butmiru 9. otkobra učestvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDP BiH Zlatko Lagumdžija i potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović.