BiH
0

Rehn: EU nema plan "B" za BiH

FENA
Tokom višesatne burne debate na uticajnome Vanjsko-poltičkom odboru Evropskog parlamenta, u čijem je radu u srijedu uvečer sudjelovao i evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn, na dnevnom redu je bila i Bosna i Hercegovina.

U dijelu rasprave o reformi policijskih struktura, o čemu bi ključna odluka trebala biti usvojena ovog četvrtka, švedska članica ovog odbora Anna Ibrišagić je pitala povjerenika Rehna da li Evropska komisija ima ikakav plan “B” ako u Parlamentu BiH zakonski prijedlozi o policijskoj reformi ponovo ne prođu?

Postoji li neka druga mogućnost da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa policijskom reformom kao uvjetom koji će se ostaviti za kasnije ili bi ovosedmično eventualno odbijanje predloženih zakona značilo istovremeno i kraj nade da će SSP biti potpisan 28. aprila?

Odgovarajući na ovaj paket pitanja, Rehn je kazao: "Važno je da sve bh. političke stranke shvate kako je neophodno da se koncentriraju na to da prijedlog zakona o policijskoj reformi ovaj put prođe parlamentarnu proceduru i da ne očekuju nikakav plan 'B'."

"Lideri političkih stranaka su tri-četiri godine radili na ovom pitanju, sada su vrlo blizu rješenja i treba da shvate da nije vrijedno trošiti novo vrijeme. U suprotnome to bi značilo da je nešto sistematski pogrešno postavljeno, a ja odbijam vjerovati u takvu pretpostavku. Zato je moja poruka bh. liderima – iskoristite priliku, izglasajte reformu policije, jer je to je put koji vas vodi prema Evropskoj uniji, to je ono što vaši građani žele i što od vas očekuju", dodao je povjerenik Rehn.