|

Rehn: EU mora biti angažirana na Balkanu

Rehn: EU mora biti angažirana na Balkanu
0
F
FENA
11.10.2006. u 11:36
0
komentara
0

dijeljenja
Rehn: EU mora biti angažirana na Balkanu
Evropska unija će morati biti angažirana na Balkanu, bez obzira na to da li joj se to sviđa ili ne, rekao je u svom govoru održanom jučer u Fondaciji Konrad Adenauer Stiftung u Briselu, evropski komesar za proširenje Olli Rehn.
- Mnogo je efikasnije i jeftinije držati ove zemlje na putu nudeći im proces pridruživanja, nego voditi međunarodne protektorate i vojnu okupaciju regiona, smatra Rehn.

Prema njegovom mišljenju, EU također ima priliku bez presedana da utječe na razvoj Turske, osiguravajući otvoreno društvo s temeljnim slobodama i izgradnju mosta prema muslimanskom svijetu.

- Evropska Turska je također u našem interesu, imajući u vidu značaj ove zemlje kao uporišta stabilnosti u problematičnom regionu, naglasio je Rehn.

Dodao je, međutim, da neće bit nikakve žurbe s prijemima u bliskoj budućnosti. Naredna zemlja koja će se vjerovatno priključiti je Hrvatska, dok se druge nalaze na različitim tačkama duž ovog puta.

- Tokom dugog perioda priprema pred nama, naš najveći izazov je držati ove zemlje motivirane da slijede svoje reforme i postanu bolji partneri za nas u rješavanju zajedničkih izazova, kao što je prekogranični krminal i problemi zaštite okoliša, kazao je, između ostalog, komesar EU za prširenje Olli Rehn.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.