{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rehn: EU mora biti angažirana na Balkanu

F
11.10.2006. u 11:36
0
0
Rehn: EU mora biti angažirana na Balkanu
0
Rehn: EU mora biti angažirana na Balkanu
Evropska unija će morati biti angažirana na Balkanu, bez obzira na to da li joj se to sviđa ili ne, rekao je u svom govoru održanom jučer u Fondaciji Konrad Adenauer Stiftung u Briselu, evropski komesar za proširenje Olli Rehn.
- Mnogo je efikasnije i jeftinije držati ove zemlje na putu nudeći im proces pridruživanja, nego voditi međunarodne protektorate i vojnu okupaciju regiona, smatra Rehn.

Prema njegovom mišljenju, EU također ima priliku bez presedana da utječe na razvoj Turske, osiguravajući otvoreno društvo s temeljnim slobodama i izgradnju mosta prema muslimanskom svijetu.

- Evropska Turska je također u našem interesu, imajući u vidu značaj ove zemlje kao uporišta stabilnosti u problematičnom regionu, naglasio je Rehn.

Dodao je, međutim, da neće bit nikakve žurbe s prijemima u bliskoj budućnosti. Naredna zemlja koja će se vjerovatno priključiti je Hrvatska, dok se druge nalaze na različitim tačkama duž ovog puta.

- Tokom dugog perioda priprema pred nama, naš najveći izazov je držati ove zemlje motivirane da slijede svoje reforme i postanu bolji partneri za nas u rješavanju zajedničkih izazova, kao što je prekogranični krminal i problemi zaštite okoliša, kazao je, između ostalog, komesar EU za prširenje Olli Rehn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: