BiH
0

Rehn: EU mora biti angažirana na Balkanu

FENA
Evropska unija će morati biti angažirana na Balkanu, bez obzira na to da li joj se to sviđa ili ne, rekao je u svom govoru održanom jučer u Fondaciji Konrad Adenauer Stiftung u Briselu, evropski komesar za proširenje Olli Rehn.
  • Mnogo je efikasnije i jeftinije držati ove zemlje na putu nudeći im proces pridruživanja, nego voditi međunarodne protektorate i vojnu okupaciju regiona, smatra Rehn.

Prema njegovom mišljenju, EU također ima priliku bez presedana da utječe na razvoj Turske, osiguravajući otvoreno društvo s temeljnim slobodama i izgradnju mosta prema muslimanskom svijetu.

  • Evropska Turska je također u našem interesu, imajući u vidu značaj ove zemlje kao uporišta stabilnosti u problematičnom regionu, naglasio je Rehn.

Dodao je, međutim, da neće bit nikakve žurbe s prijemima u bliskoj budućnosti. Naredna zemlja koja će se vjerovatno priključiti je Hrvatska, dok se druge nalaze na različitim tačkama duž ovog puta.

  • Tokom dugog perioda priprema pred nama, naš najveći izazov je držati ove zemlje motivirane da slijede svoje reforme i postanu bolji partneri za nas u rješavanju zajedničkih izazova, kao što je prekogranični krminal i problemi zaštite okoliša, kazao je, između ostalog, komesar EU za prširenje Olli Rehn.