BiH
0

Rehn: BiH ne može zaključiti pregovore o Sporazmu o stabilizaciji i pridruživanju EU dok ne ispuni sve uvjete

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn upozorio je danas u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina ne može zaključiti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Ebropskom unijom dok ne ispuni potrebne uvjete, što se posebno odnosi na reformu policije i punu saradnju s Haškim tribunalom.

U svom obraćanju poslanicima i delegatima državnog parlamenta, Rehn je izrazio razočarenje i zabrinutost zbog nepostojanja saglasnosti o reformi policije zbog čega Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne može biti parafiran.

„Trebamo konkretne rezultate na planu reforme policije radi unapređenja sigurnosti i provedbe zakona u ovoj zemlji. Važno je da državne i entitetske vlasti zajedno s političkim partijama konačno postignu sporazum o reformi u skladu s prijedlogom direkcije za reformu policije i tri evropska principa“, izjavio je Rehn. Ustvrdio je kako političari koji su odgovorni za kašnjenje u reformama i blokiranje vlade sprječavaju Bosnu i Hercegovinu da realizira svoje evropske aspiracije.

„Bosna i Hercegovina će jedino moći prema Evropskoj uniji kao jedna zemlja. Lideri i građani moraju raditi zajedno na zajedničkim ciljevima. Jedino tako će biti ostvareni najbolji rezultati“, kazao je danas u Sarajevu evropski komesar za proširenje Olli Rehn.