Vlada FBiH
0

Rehabilitacija, osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

FENA
Vlada Federacije razmatrala je danas u Sarajevu Nacrt zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom i uputila ga u javnu raspravu, budući da se radi o podijeljenim nadležnostima sa kantonima.

Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević izjavio je na pres-konferenciji, da je ovo zakon koji tretira socijalnu politiku, pitanje invalidnih osoba, ali istovremeno i radno zakonodavstvo.

Jelečević je istakno da Vijeće ministara BiH još nije potpisalo Konvenciju UN-a o pravima osoba sa invaliditetom, iako su usvojena određena pravila kada je u pitanju tretiranje prava osoba sa invaliditetom još 2003. godine.

"Ovaj zakon je na fonu te konvencije. Mi moramo prihvatati međunarodne standarde u svim oblastima, pa i kada su u pitanju prava osoba sa oštećenjem organizma", kazao je on.

Prema njegovim riječima, Vlada je nacrt zakona ocijenila kao kvalitetnu materiju. Naveo je da je zakon raspravljan na Parlamentu FBiH 2006. godine, kada su poslanici imali određene preporuke i sugestije koje su ugrađene u tekst.

Međutim, pošto se radi o podijeljenoj nadležnosti između FBiH i kantona, dat je rok od mjesec dana da se kantonalne skupštine izjasne o ovom zakonu, budući da nije precizno definiran izvor finansiranja.

"Jedan od izvora finansiranja je Proračun FBiH. Mi već imamo stavku i u prošlogodišnjem i u ovogodišnjem budžetu za poticaj zapošljavanja invalidnih osoba, ove godine to je 900.000 KM", kazao je ministar Jelečević, dodajući kako je ovim zakonom predviđen jedan multilateralni pristup svih razina vlasti.

U Federaciji BiH ima više od 250.000 invalidnih osoba raznih uzroka, a ovim zakonom bi se kvalitetnije riješio status invalida kada je u pitanju njihov radni angažman. Njihova pozicija u našem društvu trenutno je pasivna i potrošačka, a Konvencija UN-a zahtijeva uključivanje invalidnih osoba u društvo.

Upitan koliko je invalidnih osoba zaposleno zahvaljujući ovim sredstvima Vlade FBiH, Jelečević je naveo da se implementacija ovih sredstava vrši putem kantonalnih zavoda za zapošljavanje i taj postupak je u toku.

Prema njegovim riječima, prošle godine, kroz isti model finansiranja, zaposleno je oko 200 osoba, a on ove godine očekuje još veći broj.