{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Regoje: Nećemo prodavati objekte koji su pripali BiH, osim kuće u Washingtonu

F
17.7.2013. u 12:47
3
1
Regoje: Nećemo prodavati objekte koji su pripali BiH, osim kuće u Washingtonu
3
Regoje: Nećemo prodavati objekte koji su pripali BiH, osim kuće u Washingtonu
Nebojša Regoje
Do sada je Ministarstvo vanjskih poslova preuzelo i uknjižilo kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, a po osnovu sukcesije rezidenciju u Republici Mađarskoj – Budimpešta, zgradu ambasada u Kanadi – Otava, Norveškoj – Oslo i Velikoj Britaniji – Londonu, te kuću u Washingtonu – SAD.
Proces uknjižbe je u toku za rezidenciju u Beču i zgradu ambasade u Madridu. Svi ovi objekti su u različitim fazama korištenja s obzirom na stanje objekata, potrebe naših DKP-a i planove upotrebe - izjavo je za Fenu ministar-savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH rezimirajući dosadašnje aktivnosti u procesu primopredaje i uknjižbe DKP imovine bivše SFR koja je pripala BiH.

"Ambasade BiH u Londonu, Otavi, i Oslu sa sada smještene u zgradama koje su vlasništvo BiH. Objekat rezidencije u Beču se trenutno iznajmljuje Ambasadi Republike Hrvatske, a sredstva dobijena na osnovu Ugovora o zakupu se uplaćuju direktno na račun budžeta Bosne i Hercegovine. Za kuću u Washingtonu se od Vijeća ministara BiH očekuje suglasnost o postupku prodaje objekta. Odluku o prodaji donosi Parlamentarna skupština BiH na prijedlog Vijeća ministra BiH, obzirom da se radi o državnoj imovini, a za sada se osim ovog objekta u Washingtonu ne planira prodaja drugih objekata", kaže Regoje.

Pojašnjava da je za objekat u Madridu u toku proces vlasničke uknjižbe, nakon čega će biti odlučeno na koji način će se koristiti ovaj objekat. Za stan u Italiji – Milano, za koji je proces uknjižbe u toku, i rezidenciju u Budimpešti potrebna su sredstva za renoviranje. Ministarstvo vanjskih poslova se obratilo Ministarstvu financija i trezora BiH da se za 2014. godinu odobre sredstva kako bi se pristupilo adaptaciji i rekonstrukciji objekata dobivenih u procesu sukcesije, kako bi se isti osposobili za preseljenje naših ambasada ili rezidencija.

Na pitanje o primopredaji imovine u Ankari koja je pripala BiH, Regoje kaže da se radi o 8.899 kvadratnih metara zemljišta i zgradi ambasade površine 617 kvadratnih metara, koja se nalazi na adresi Paris Caddesi No. 47 Kavaklidere.

"Primopredaja još uvijek nije izvršena jer je potrebno izvršiti razgraničenje zemljišta s obzirom da se na istom nalaze i objekti koji su pripali Republici Srbiji. Vijeće ministara BiH je na nedavnoj sjednici zvanično zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da prikupi potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na kompleks bivše SFRJ u Ankari, posebno relevantni zemljišno-knjižni izvod za navedenu parcelu, te je data saglasnost ovlaštenom pregovaraču u Zajedničkoj komisiji za Aneks B dr. Zlatku Lagumdžiji, da na bilateralnoj osnovi s Republikom Srbijom dogovori pravično razgraničenje na parceli kompleksa bivše SFRJ u Ankari. Već su preduzete aktivnosti na realizaciji ovoga", pojašnjava Regoje.

Na pitanje šta je osim Ankare ostalo da se realizira, Regoje podsjeća da je posljednjem sastanku Zajedničke komisije za Aneks B, koji je održan u Zagrebu u martu 2012. godine, postignut dogovor oko dalje procedure za prodaju objekata rezidencije u Njujorku i zgrade ambasade bivše SFRJ u Bonu, dva objekata za koje niko od zemalja nasljednica nije zainteresiran. Ti objekti bi bili predmet prodaje u predstojećem procesu, a nakon prodaje bi bila izvršena podjela novca.

"Od ostalih nekretnina, BiH su pripale zgrade ambasada u Nairobiu (Kenija) čija je procijenjena vrijednost 1,6 miliona USD, ambasada u Alžiru (Alžir) procijenjene vrijednosti 0,6 miliona USD dodijeljena je u jednakim dijelovima Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u svrhu zajedničke prodaje ili u drugu svrhu u skladu sa bilateralnim sporazumom pomenutih država nasljednica", precizira Regoje.

Navodi da su ambasada, rezidencija i konzulat u Kairu (Egipat) i garaža u Kairu dodijeljeni Republici Srbiji uz obavezu da Republika Srbija obešteti države nasljednice za njihov srazmjeran udio u ovoj geografskoj regiji ili u drugoj geografskoj regiji o zajedničkoj prodaji takozvanih velikih kompleksa ili putem bilateralnog sporazuma države nasljednice u sljedećim iznosima: Republika Makedonija 0.336 miliona US dolara, Bosna i Hercegovina 0.330 miliona dolara i Republika Hrvatska 0.075 US miliona dolara.

Na pitanje koje su slijedeće aktivnosti, Regoje kaže da se očekuje zakazivanje novog sastanka Zajedničkog komiteta zemalja sukcesora, obzirom da sastanak koji je bio predviđen za održavanje u martu u Skoplju, nije održan.

"Bosnu i Hercegovinu će na ovim sastancima predstavljati zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova dr Zlatko Lagumdžija, kojeg je Vijeće ministara BiH, nakon konstituiranja novog saziva, imenovalo za ovlaštenog pregovarača za Aneks B Sporazuma o sukcesiji jer je Vijeće ministara, u procesu imenovanja ovlaštenih pregovarača BiH kako za Aneks B tako i za ostale anekse, donijelo odluku da će predstavnici BiH biti na ministarskom nivou", kazao je na kraju razgovora za Fenu ministar-savjetnik Nebojša Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zastupa Bosnu i Hercegovinu u radu Zajedničke komisije za Aneks B Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, te vodi aktivnosti na primopredaji i uknjižbi objekata dobijenih po osnovu podjela imovine DKP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: