Kanton Sarajevo
0

Registrirano oko 765 klizišta

FENA
Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne
"Sanacija klizišta u Kantonu Sarajevo" tema je sastanka koji je danas održan u prostorijama Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Zavoda za izgradnju KS, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, Civilne zaštite i federalne i kantonalne direkcije za puteve, te predstavnici općinskih organa, prezentiran je program sanacije klizišta u KS za 2009. godinu.

U 2009. godini planirana je realizacija 19 projekata, a neki su preneseni iz 2008. i bit će sanirani i realizirani u ovoj godini, kazao je koordinator sanacije klizišta u KS Fuad Babić.

U 2009. u planu je, između ostalog, sanacija klizišta Gornji Velešići iznad Abdurahmana Muharemije-Općina Novo Sarajevo, Gornja Bioča-Općina Ilijaš, Donji Čevljanovići, Pofalićka br. 35 i Nahorevska br. 169. Klizišta za koje je potrebno izvesti geoistraživačke radove i izraditi glavni projekt sanacije su: klizište na lokalitetu ulice Ravne br. 18 i 19, selo Svrake-Općina Vogošća, klizište uz porodilište GAP, bolnice Jezero, Mjedenica uz džamiju kod Doma za bolesnu djecu te Kaptol br. 22.

U 2008. realizirano je ukupno 29 projekata (izrada projekata, sanacija, interventne mjere) i za te projekte utrošeno je oko 5.640.000 KM. Samo za klizište u Dalmatinskoj ulici utrošeno je 2.000.000 KM a za Mrakušu 1.500.000 KM, kazao je Babić.

U Kantonu Sarajevo registirano je oko 765 klizišta, od toga 236 aktivnih koja se moraju riješiti, upozorio je Babić dodavši kako je za sanaciju jednog klizišta potrebno od 30.000 KM do 2.000.000 KM, zavisno od njegove veličine.

Dalmatinska je najveći tekući problem u KS, i nećemo praviti ishitrene poteze prije nego što počnemo da radimo, jer se radi o teško tehnički izdvoljivom poslu. I lokalitet od mosta Vrbanje do Skenderije je jedan od najopasnijih lokaliteta jer kompletna trebevićka padina klizi ka koritu rijeke Miljacke i to je stari problem koji se treba riješavati, upozorio je Babić.

On je kazao kako su najčešći uzroci pojave klizišta bespravna gradnja.

Imamo jako puno pogrešnih dojava gdje se ne radi o klizištu, već je problem i uzrok pojave pucanja kuće loša i nekvalitetna gradnja, kazao je Babić.