BiH
0

Registracija nekretnina u Općini Novo Sarajevo

Klix.ba
Općina Novo Sarajevo i Federalna uprava za geodetske i imovinsko - pravne poslove u Sarajevu potpisali su Sporazum na realizaciji Projekta "Usaglašavanje podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige" u cilju registracije nekretnina.

Projektom su obuhvaćene mjesne zajednice "Čengić Vila II" i "Kvadrant" u Katastarskoj općini "Novo Sarajevo V", zatim "Trg heroja", "Hrasno", "Hrasno brdo", "Grbavica I", "Grbavica II", "Kovačići", "Kovačići gornji" i "Vraca" u Katastarskoj općini "Novo Sarajevo II".

Ovim projektom u navedenim mjesnim zajednicama izvršit će se usaglašavanje podataka o slijedećim nekretninama: objektima kolektivnog stanovanja koji su zasnovani etažnim vlasništvom ili knjigom položenih ugovora (KPU), objektima koji su upisani u katastar, a nisu upisani u zemljišnu knjigu, čime će se omogućiti etažiranje objekata i upis etažnih vlasnika, kao i objektima i zemljištem fizičkih i pravnih lica, koji su evidentirani u katastru, a nisu u zemljišnoj knjizi.

Rad na terenu obavljat će odabrani izvođač firma "JV BnPro & Geokom", koji će obrađivati podatke uzete sa terena, podatke katastra i zemljišne knjige, te vršiti izradu prijavnog lista, kojeg ovjerava nadležni Općinski katastar. Zemljišno – knjižni uredi Općinskog suda će dalje vršiti ažuriranje i obradu podataka.

Pozivaju se građani ovih mjesnih zajednica da uzmu aktivno učešće na upisu svojih nekretnina i usaglašavanja katastra i zemljišne knjige, a sve detaljnije informacije vezane za navedene aktivnosti, nadležni općinski katastar održavat će informativne sastanke po mjesnim zajednicama, a o terminima održavanja sastanaka u MZ, bit će blagovremeno obaviješteni sekretari MZ, saopćeno je iz