Sve na jednom mjestu
8

Registar svih imenovanih osoba u Kantonu Sarajevo bit će danas javno dostupan

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Registar više od 3.000 osoba, imenovanih u više od 300 organa rukovođenja, upravljanja i nadzora Kantona Sarajevo, bit će danas javno dostupan.

Registar imenovanih osoba uspostavljen je zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, a na prijedlog i inicijativu Tima za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo. Projekt je podržala i omogućila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS, kazao je da je ideja o uspostavi registra proistekla iz potrebe da se, u cilju većeg stepena transparentnosti i zaštite javnog interesa kao temelja i polazne osnove istinske opredijeljenosti za borbu protiv korupcije, na jednom mjestu objedine podaci o imenovanim osobama u institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a sve radi lakšeg praćenja i blagovremenog reagovanja.

"Osnovni motiv za uspotavu Registra je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, sprečavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u vršenju javnih funkcija, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristrasnosti i transparentnosti u vršenju javnih funkcija, kao i poboljšanja koordinacije i prevencije u borbi protiv korupcije", kazao je Kafedžić, dodavši da je registar urađen po uzoru na registre iz evropskih zemalja.

Objasnio je da su podaci obuhvaćeni registrom i do sada bili formalno dostupni javnosti, ali da je građanima bilo otežano pravovremeno doći do navedenih podataka, što je posljedično dovodilo do nemogućnosti pravovremene reakcije u preveniranju, ali i otkrivanju mogućih sukoba interesa.

"Duboko vjerujemo da će ovakav način prezentovanja informacija za koji postoji visok stepen javnog interesa podići kvalitet javne uprave u Kantonu Sarajevo, ali i učiniti procese imenovanja i obnašanja javnih funkcija transparentnijim, te time u konačnici doprinijeti jačanju povjerenja građana u institucije Kantona Sarajevo", zaključio je šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS Erduan Kafedžić.