Banjaluka
0

Regionalni skup o borbi protiv pustošenja zemljišta

SRNA
U Banjaluci će danas biti otvoren regionalni skup zemalja centralne i istočne Evrope o borbi protiv pustošenja i degradacije zemljišta, na kojem će učestvovati predstavnici 20 država, najavljeno je iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske (RS).

Skup u Banjaluci otvoriće ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

Poljoprivredni institut RS organizuje ovaj trodnevni skup koji će biti u funkciji pripreme za 9. sesiju Konferencije zemalja potpisnica Konvencije UN za borbu protiv pustošenja i degradacije zemljišta (UNCCD).
	
"S obzirom da je provođenje Konvencije, čija je potpisnica i BiH, od velikog interesa za BiH, ovaj skup predstavlja priliku da se RS predstavi u najboljem svjetlu kao domaćin'', navodi se u saopštenju koji je potpisao direktor Poljoprivrednog instituta RS Mihajlo Marković.

Izvršni sekretar Konvencije Luk Gnacadja obratio se povodom organizacije ovog skupa Mladenu Zirojeviću, naglasivši potrebu i veliki značaj sastanka predstavnika ugroženih zemalja centralne i istočne Evrope u pogledu borbe protiv pustošenja i degradacije zemljišta koja uzima maha.	

Iz Poljoprivrednog instituta RS najavljuju da će u radu skupa u Banjaluci učestvovati predstavnici 20 zemalja centralne i istočne Evrope, kao i Evropske komisije, Sekretarijata UNCCD-a iz Bona, ''Global mehanizma'' iz Rima, UNDP centra u Slovačkoj, Regionalnog centra za životnu sredinu (REC) iz Mađarske, REC-a Georgije i predstavnici iz RS i BiH.

Regionalni skup zemalja centralne i istočne Evrope o borbi protiv pustošenja i degradacije zemljišta biće otvoren  u 10.00 časova, a trajaće do petka, 24. jula.