Danas u Sarajevu
0

Regionalni sastanak o zaštiti ugroženih staništa i vrsta

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Regionalni sastanak o ekološkoj mreži Natura 2000 (zaštita lokaliteta ugroženih vrsta i staništa) bit će održan danas u Sarajevu u organizaciji Regionalnog centra za zaštitu okoliša za centralnu i istočnu Evropu (REC).

Sastanak će biti održan u okviru Regionalnog programa za obnovu okoliša za jugoistočnu Evropu kojeg finansira EU, u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju (RCC).

Kako je saopćeno iz RCC-a, cilj sastanka je pružiti informacije o biodiverzitetu u EU i o ekološkoj mreži Natura 2000, te naučiti iz iskustava o uspostavljanju i upravljanju ove mreže i drugih ekoloških mreža.

Također, razgovarat će se o ostvarenom napretku u regionu, kao i načinima povećanja učinkovitosti saradnje, naročito u prekograničnom kontekstu za različite organe vlasti i zainteresirane strane u zemljama kandidatima i zemljama potencijalnim kandidatima u jugoistočnoj Evropi (JIE) o pitanjima zaštite okoliša i mogućem uspostavljanju mreže Natura 2000 i njene prateće mreže Emerald u JIE.

Predviđeno je da sastanak otvori pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Reuf Hadžibegić, viši stručnjak za infrastrukturu i energiju RCC-a Miroslav Kukobat i zamjenik izvršnog direktora REC-a Radoje Laušević.

Među učesnicima bit će stručnjaci iz resornih ministarstava za zaštitu okoliša iz JIE, institucija za zaštitu prirode iz regiona, donatorske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija i nevladinih organizacija aktivnih u relevantnim prekograničnim aktivnostima.

Vlade EU su 1992. godine usvojile zakonske akte kako bi se zaštitila najozbiljnije ugrožena staništa i vrste širom Evrope. Ovi zakonski akti se nazivaju Direktiva o staništima i dopunjuju Direktivu o pticama usvojenu 1979. godine.

U središtu obje ove direktive je stvaranje mreže lokaliteta pod nazivom Natura 2000, a mreža Emerald je produžetak mreže Natura 2000 na zemlje koje nisu članice EU.