{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Regionalni sastanak o zaštiti ugroženih staništa i vrsta

F
29.5.2009. u 08:11
0
0
Regionalni sastanak o zaštiti ugroženih staništa i vrsta
0
Regionalni sastanak o zaštiti ugroženih staništa i vrsta
Foto: Sarajevo-x.com
Regionalni sastanak o ekološkoj mreži Natura 2000 (zaštita lokaliteta ugroženih vrsta i staništa) bit će održan danas u Sarajevu u organizaciji Regionalnog centra za zaštitu okoliša za centralnu i istočnu Evropu (REC).
Sastanak će biti održan u okviru Regionalnog programa za obnovu okoliša za jugoistočnu Evropu kojeg finansira EU, u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju (RCC).

Kako je saopćeno iz RCC-a, cilj sastanka je pružiti informacije o biodiverzitetu u EU i o ekološkoj mreži Natura 2000, te naučiti iz iskustava o uspostavljanju i upravljanju ove mreže i drugih ekoloških mreža.

Također, razgovarat će se o ostvarenom napretku u regionu, kao i načinima povećanja učinkovitosti saradnje, naročito u prekograničnom kontekstu za različite organe vlasti i zainteresirane strane u zemljama kandidatima i zemljama potencijalnim kandidatima u jugoistočnoj Evropi (JIE) o pitanjima zaštite okoliša i mogućem uspostavljanju mreže Natura 2000 i njene prateće mreže Emerald u JIE.

Predviđeno je da sastanak otvori pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Reuf Hadžibegić, viši stručnjak za infrastrukturu i energiju RCC-a Miroslav Kukobat i zamjenik izvršnog direktora REC-a Radoje Laušević.

Među učesnicima bit će stručnjaci iz resornih ministarstava za zaštitu okoliša iz JIE, institucija za zaštitu prirode iz regiona, donatorske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija i nevladinih organizacija aktivnih u relevantnim prekograničnim aktivnostima.

Vlade EU su 1992. godine usvojile zakonske akte kako bi se zaštitila najozbiljnije ugrožena staništa i vrste širom Evrope. Ovi zakonski akti se nazivaju Direktiva o staništima i dopunjuju Direktivu o pticama usvojenu 1979. godine.

U središtu obje ove direktive je stvaranje mreže lokaliteta pod nazivom Natura 2000, a mreža Emerald je produžetak mreže Natura 2000 na zemlje koje nisu članice EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: