Sarajevo
0

Regionalni sastanak o jačanju socijalnog dijaloga

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Regionalni sastanak o jačanju socijalnog dijaloga u jugoistočnoj Evropi (JIE) održat će se danas u prostorijama Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Sarajevu. Sastanak zajednički organiziraju Sekretarijat RCC-a i Regionalni projekat fondacije „Friedrich Ebert“ o odnosima na polju rada i socijalnom dijalogu u jugoistočnoj Evropi.

Svrha sastanaka čiji je naziv „Identificiranje zajedničkih interesa u vremenu finansijske krize“ je da se kroz bolju koordinaciju i akciju na regionalnom nivou pozabavi negativnim posljedicama trenutne ekonomske krize na radna mjesta i poslovne aktivnosti u JIE.

Skup će okupiti predstavnike sindikata i organizacija poslodavaca iz JIE dok se od njegovih zaključaka očekuje da odraze prioritete i potrebe kako radnika tako i poslodavaca kroz konsenzus i međusobno razumijevanje.

Sastanak će otvoriti politička savjetnica Sekretarijata RCC-a Alenka Hudek, dok će uvodna obraćanja imati direktor Regionalnog projekat fondacije „Friedrich Ebert“ o odnosima na polju rada i socijalnom dijalogu u JIE Roland Feicht i predstavnici regionalnog foruma sindikata i organizacija poslodavaca.

Regionalna konferencija će pružiti priliku za razmjenu ideja i dobrih praksi tako što će se baviti praktičnim načinima na koje razviti djelotvoran socijalni dijalog o politikama i aktivnostima, pri tom obezbijeđujući održivost takvih napora, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.