{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Regionalni sastanak ministarskog savjeta Energetske zajednice

S
26.6.2009. u 08:37
0
1
Regionalni sastanak ministarskog savjeta Energetske zajednice
0
Regionalni sastanak ministarskog savjeta Energetske zajednice
Foto: Sarajevo-x.com
Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje ima ulogu predsjedavajućeg Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope i koordinatora provođenja Ugovora o Energetskoj zajednici u BiH, biće domaćin 6. redovnog sastanka ministarskog savjeta Energetske zajednice koji će danas biti održan u Sarajevu.
Organizator sastanka je Sekretarijat Energetske zajednice sa sjedištem u Beču, a sastankom će predsjedavati ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

Kopredsjedavajući u ime Evropske komisije će biti direktor Generalne direkcije za energiju i transport Evropske komisije (DG TREN) Fabricio Barbaso - saopšteno je juče iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najvažnija tačka dnevnog reda ovog eminentnog skupa biće Izvještaj o implementaciji obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici, kojeg je pripremio Sekretarijat Energetske zajednice, a objavljen je na veb-stranici njnjnj.energy-community.org.

Na sastanku će biti razgovarano i o temama koje se tiču sigurnosti snabdijevanja, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, kao i Programu rada i Budžetu Energetske zajdnice za period 2010/2011. godina.

Međunarodni ugovor o formiranju Energetske zajednice jugoistočne Evrope između Evropske zajednice i država jugoistočne Evrope, među kojima je i BiH, potpisan je 25. oktobra 2005. godine u Atini na 10 godina.

Potpisivanjem ugovora države potpisnice obavezale su se da će između sebe uspostaviti zajedničko tržište električne energije i prirodnog gasa koje će funkcionisati prema standardima tržišta energije EU, sa kojim će se integrisati i u kome su carinske dažbine i kvantitaivna ograničenja na uvoz i izvoz energije zabranjeni.

Ugovor je stupio na snagu 1. jula 2006. godine, a BiH ga je ratifikovala 27. jula 2006. godine.

Početak sastanka zakazan je za 9.00 časova u hotelu ''Evropa'', a konferencija za novinare za 13.00 časova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: