Odjeknula vijest
212

Regionalni mediji: Prva povorka ponosa u Sarajevu bez incidenata, grad okupirala policija

E. Sk.
Regionalni mediji iz minute u minutu prenosili su dešavanja sa prve Bh. povorke ponosa koja je održana u Sarajevu, ali i kontraskupu koji je dva sata ranije održan na Ciglanama.

Dok su jedni akcenat stavili na kontraskup, drugi su izvještavali šta se dešavalo na Titovoj ulici, kojom je prošetalo više od hiljadu ljudi.

Index.hr fokus je stavio na građane koji su se protivili prvoj bosanskohercegovačkoj povorci ponosa te koji su prošetali uz povike "Allahu Akber".

Uz skandiranja "Grad je naš" i "Ovo je ponos" prošli su trasom dužine blizu dva kilometra, od Vječne vatre putem Titove ulice do Trga BiH. Ispred zgrade državnog parlamenta članovi organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa "Ima izać" obratili su se učesnicima šetnje, ali i kompletnoj javnosti, prenosi Index.hr.

Na naslovnici portala 24sata.hr može se vidjeti naslov "'Gay pride' u Sarajevu: Stanari Titove mahali u znak podrške", uz napomenu da učesnici Bh. povorke ponosa nose "transparente, zastave, ozvučenje, instrumente, te da je sve u znaku duginih boja, simbola zajednice LGBT+".

Jutarnji.hr je ovaj događaj prenio uz poruku da je glavni grad Bosne i Hercegovine okupirala policija, ali da nije bilo incidenta. Izvještavali su o tome da su stigli aktivisti iz brojnih gradova regije i svijeta, da su spremni transparenti i zastave u duginim bojama te da su organizatori osigurali i vodu za učesnike povorke ponosa.

Nešto mirnije o prvoj Bh. povorci ponosa izvještavao je Večernji list koji je također naglasak stavio na činjenicu da nije bilo incidenata, da su se pjevale pjesme i da su učesnici povorke mahali zastavama, uz akcenat da je na ulicama Sarajeva bilo više od hiljadu policajaca te pripadnici privatne zaštitarske agencije.

S druge strane, naslov na B92 je "Ruka pored ruke od Sarajeva do Banje Luke". Oni su fokus stavili na poruke koje su danas iz glavnog grada Bosne i Hercegovine otišle u svijet, a neke od njih su "Pratim religiju ljubavi...", "I ulice su naše", "Ima zabranit fašizam", "Državu i Boga dalje od jajnika moga", "Zaštitimo izbjeglice", "Refugees welcome"...

Crnogorske Vijesti.me također su se fokusirale na činjenicu da u Sarajevu nije bilo nijednog incidenta povodom povorke ponosa u kojoj su učestvovali i penzioneri, invalidi i djeca.

O prvoj Bh. povorci ponosa izvještavali su i svjetski mediji kao što je Independent, Euronews, Evening Standard...

Tako je Independent pisao da je povorka održana pod jakim osiguranjem, naglašavajući da su svoj skup održali i protivnici događaja.

Da je Sarajevo bilo domaćin prve povorke ponosa, pisao je i Euronews, dok je Reuters akcenat stavio na jake sigurnosne mjere i snajperiste koji su bili na zgradama glavnog grada naše zemlje.

Osim građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, glavnom ulicom prošetali su učesnici Povorke ponosa iz Beograda, Zagreba, Tirane, Skoplja, Podgorice i drugih gradova regije.