{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Regionalna konferencija "Čuvari prava“

F
19.10.2007. u 13:33
0
0
Regionalna konferencija "Čuvari prava“
0
Regionalna konferencija "Čuvari prava“
Od završetka rata pa do danas položaj osoba s invaliditetom je lošiji iz dana u dan, a da bi bio bolji potrebno je poboljšati koordinaciju među resornim nevladinim organizacijama - stav je učesnika regionalne konferencije „Čuvari prava“, koja se održava danas na Ilidži kod Sarajeva.
Organizatori konferencije su Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Hrvatski helsinški komitet i Beogradski centar za ljudska prava.

Učesnici smatraju da sredstva izdvojena za osobe s invaliditetom treba racionalnije trošiti, tako što će biti upućivana pojedincima a ne institucijama. To je obrazloženo podatkom kako su istraživanja pokazala da 25 posto tih sredstava ide osobi s invaliditetom, dok 75 posto ide instituciji, jer su njeni troškovi veći.

Insistirano je na jedinstvenom pristupu osobama s invaliditetom, jedinstvenom sistemu koji se tiče statističkih podataka i zakonske regulative u ovoj oblasti.

Regionalna konferencija „Čuvari prava“ predstavlja svojevrstan zaključak nacionalnih seminara koji su održani u Srbiji, BiH i Hrvatskoj i pokušaj da se razgovorom istaknu problemi koji se javljaju u toj oblasti.

Konferencija je posvećena pitanjima starateljstva nad odraslim osobama s umanjenim sposobnostima; analizama zakonodavstva u oblasti osoba s invaliditetom u BiH, Hrvatskoj i Srbiji i UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom te njenom značaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: