Povratak na scenu
749

Region u šoku: Kačavenda služio božićnu liturgiju u Bijeljini

Piše: Er. M.
Penzionisani vladika Vasilije Kačavenda koji je prije nekoliko godina optužen za pedofiliju, blud i nemoral u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prema svim procjenama, vratio se na "vjersku scenu".

Javnost u BiH, ali i regionu šokirana je činjenicom da je Kačavenda u Manastiru Svete Petke u Bijeljini služio božićnu liturgiju, poručujući kako narod živi u teškom vremenu i kako je dosta mladih napustilo otadžbinu.

"Živimo u vremenu veoma turbulentnih situacija, kada se umjesto mira i mirisa tamjana osjeća smrad baruta i na sve strane zvekće oružje. Silnici ovog svijeta dižu se na male narode, a zaboravljaju silnici da je snaga od Boga, a ne kod silnoga čovjeka", rekao je Kačavenda.

On je u besjedi poručio da ljudi trebaju graditi mir, ljubav, slogu i jedinstvo. Tvrdi da je sve više abortusa, da majke rađaju manje djece, kao i da sve više djece napušta "divnu grudu Republiku Srpsku".

"Mira nema bez Božije pomoći, ljubavi nema bez čistog srca, plemenitosti bez dobrih namjera, pravoga života bez hrišćanskog i života bez držanja deset Božijih zapovijedi. Nema, i onaj koji se ne pridržava, ne može se nazvati sinom Božijim”, rekao je Kačavenda.

Srbijanski mediji koji su posebno kritički gledali na pojavljivanje Kačavende u Manastiru Svete Petke pitaju se kojih se Božijih zapovijedi držao Kačavenda kada je seksualno zlostavljao maloljetne dječake.

Božićna liturgija u Bijeljini izgledala je krajnje bizarno s obzirom na to da se okupio veliki broj vjernika među kojima je bilo i mnogo djece. Na društvenim mrežama je mnoštvo komentara poput onog da je liturgiju vjernicima služio najveći grešnik.