SDA
0

Reformom zdravstva do jedinstvene zdravstvene knjižice na nivou države

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) insistirat će na reformi zdravstvenog sistema i izjednačavanju prava pacijenata na nivou države.

U tom cilju SDA će se zalagati za jedinstven fond zdravstvenog osiguranja, jedinstvenu zdravstvenu knjižicu i osiguranje kvalitetne i potpune zdravstvene zaštite svih izbjeglih i raseljenih osoba, saopćeno je iz ove stranke.

U saopćenju se navodi da je na inicijativu SDA, u mandatnom periodu 2002./2006. u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojen Zakon o izmjenama zakona o zdravstvenom osiguranju s ciljem ostvarivanja jednakog pristupa lijekovima s esencijalne liste svim osiguranim osobama, bez obzira na mjesto stanovanja.

SDA će novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti zasnovati na pravu svih građana BiH, da bez obzira na socijalno stanje imaju stabilne izvore finansiranja zdravstvene zaštite.

"Radi unapređenja uslova za obavljanje zdravstvene djelatnosti unutar BiH, ustanovit ćemo mrežu referalnih centara za određena oboljenja i tako smanjiti nepotrebne odlaske pacijenata u druge centre izvan BiH. Sličan sistem, kroz saradnju između privatnog i javnog zdravstva, pokazao se vrlo efikasnim. U njemu se na sasvim legalan i prihvatljiv način umanjilo vrijeme čekanja na određene zdravstvene usluge", navodi se u saopćenju.

SDA smatra da država kroz kvalitetnu zdravstvenu zaštitu iskazuje društvenu brigu o zdravlju svojih građana, stoga će u što kraćem roku donijeti zakon o pravima pacijenata, saopćeno je iz SDA.