BiH
0

Reforme su neophodne sa ili bez MMF-a i Svjetske banke

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Rukovodstvo Svjetske banke iz odjela za Evropu i centralnu Aziju (ECA) sastalo se sa delegacijom Bosne i Hercegovine na čelu s premijerom Nikolom Špirićem u Istanbulu proteklog vikenda, povodom godišnjih sastanaka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kako bi razgovarali o statusu ekonomije i o programima u BiH koje podržava Svjetska banka.

Rukovodstvo Svjetske banke u Istanbulu je pohvalilo vlasti BiH na poduzimanju mjera za stabilizaciju budžeta i ublažavanju posljedica globalne ekonomske krize.

Ove mjere, opisane u pismu namjere koje je upućeno MMF-u, omogućile su BiH da dobije finansijsku podršku od MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih organizacija, uključujući i Svjetsku banku.

"Od iznimne je važnosti da BiH u potpunosti provede mjere na koje se obavezala pod stand-by aranžmanom sa MMF-om. Ako to ne učini, time će zadati ozbiljan udarac vjerodostojnosti zemlje, šansi za brz oporavak, i ozbiljno će ugroziti javne finansije, uključujući transfere za najugroženije kategorije ", rekla je direktorica za grupu zemalja jugoistočne Evrope Jane Armitage, saopćeno je iz Svjetske banke.

Projicirani deficit budžeta u 2009. iznosio bi oko dvije milijarde KM da se nisu uvele mjere za njegovo smanjenje, a delegacija Svjetske banke istaknula je činjenicu da, kao i gotovo svaka druga zemlja u svijetu ovih dana, BiH morala napraviti teške izbore kako bi balansirala troškove sa raspoloživim sredstvima, promovisala ekonomski rast i zaštitila najugroženije.

U pismu namjere vlasti su se obavezale da će raditi na poboljšanju pravičnosti javne potrošnje u gotovinskim transferima za socijalne programe i programe za boračku populaciju, slijedeći principe da se više sredstava treba osigurati za korisnike kojima je pomoć najpotrebnija, na transparentan i održiv način.

"U zemlji koja ima najveći nivo potrošnje na ove beneficije kao procenat BDP-a u regiji Evrope i centralne Azije, ove reforme su neophodne, sada više nego ikada. Reforme su neophodne, sa ili bez MMF-a i Svjetske banke", izjavila je Jane Armitage.

Veći dio sredstava, kako je dodala, koji se troši na socijalne programe i programe za boračku populaciju usmjeren je na najbogatiju petinu stanovništva umjesto na najsiromašniju petinu”.

Delegacija Svjetske banke je potvrdila svoje opredjeljenje da nastavi rad s vlastima na ovim reformama i na uspješnom pregovaranju kredita za podršku budžetu u iznosu od oko 100 miliona dolara, kao i na program relevantne tehničke pomoći.

Međutim, Svjetska banka naglašava da odobrenje ovog kredita podliježe prethodnom usvajanju zakonodavstva vezanog za podršku ovim reformama u oba entitetska parlamenta.