BiH
0

Reforma policije u sjeni lokalnih i regionalnih dešavanja

Sarajevo-x.com
Nakon nekoliko protesta održanih u Sarajevu zbog nezadovoljstva građana radom vlasti u Kantonu Sarajevo i poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, pažnja bh. stanovništva mahom je usmjerena na događaje u regiji i dešavanja u glavnom bh. gradu.

Posljednja dešavanja stoga su stvorila pogodan ambijent za predstavnike šest vladajućih političkih stranaka da malo odahnu od pregovora oko reforme policije ili ustavnih promjena.

Posljednji sastanak "šestorke“ održan na poziv predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića u Širokom Brijegu, rezultirao je javnom svađom na press konferenciji koja je BiH za još nekoliko koraka udaljila od Evropske Unije.

Još jedan sastanak lidera stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, a koji je bio zakazan za 16. februar iznenada je otkazan. Susret je trebao biti održan u Sarajevu i na njemu je trebalo biti govora o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Moglo bi se kazati da su dešavanja proteklih nekoliko sedmica stavila u drugi plan rješavanje krucijalnih problema u našoj državi. Po do sada ustaljenoj praksi, još uvijek se nije niko od predstavnika šest vladajućih političkih stranaka oglasio povodom organizovanja novog sastanka tako da bi se moglo pomisliti da si je "šestorka“ priuštila mali odmor od pregovaranja.

Zabrinjavajuća je i izjava predsjednika Srpske radikalne stranke RS Milanka Mihajlice koji kaže da je nedopustivo da se ovih dana, kada je Kosovo proglasilo svoju nezavisnot i nakon jučerašnjih protesta u Banja Luci, ne zna gdje je predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

Trenutni bh. problemi zahtijevaju pažnju i treba se raditi na njihovom rješavanju. Za te poslove postoje uposleni ljudi koji se svakodnevno trebaju baviti istim, a pitanja reforme policije i ustava u svoje ruke trebaju uzeti predstavnici šest vladajućih političkih stranaka./S.Č.