Bakir Izetbegović u Banjoj Luci
0

"Referendumom se destabilizuje situacija"

FENA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je obećao da će se lično angažirati da bi se osigurala dodatna sredstva za izgradnju džamije Ferhadije u Banjoj Luci, čija obnova je usporena. Također, iznio je stav da se referendumom ništa ne može rješavati i da se na taj način ide u pogrešnom smjeru.

"Izgradnja teče sporo jer je skupo graditi ovakav objekt. Došao sam danas ovdje da uzmem predračun troškova da bismo barem osnovne stvari mogli uraditi, da se izgradnja nastavi planiranom dinamikom“, rekao je Izetbegović, nakon što je obišao gradilište Ferhadije, te razgovarao s muftijom banjalučkim Edhemom ef. Čamdžićem i stručnjacima koji rade na izgradnji ovog jednog od najznačajnijih objekata porušenog ratne 1993.godine.

Za izgradnju kupole, munare, mihraba i lukova Ferhadije, prema predračunu, potrebno je 1,5 miliona maraka.

Član Predsjedništva BiH naglasio je i da će, pored 500.000 maraka, predviđenih federalnim budžetom za obnovu ove džamije, lično lobirati da se osiguraju i dodatna sredstva.

Muftija banjalučki zahvalio je Izetbegoviću na iskazanoj spremnosti da pomogne u osiguranju sredstava za daljnju obnovu Ferhadije, ističući da bi se za tu džamiju trebalo da interesuju svi i to ne samo u BiH.

"Referendumom se ne može ništa rješavati"

Izetbegović je ocijenio danas u Banjoj Luci da se referendumom u BiH više ništa ne smije rješavati, jer tim metodama samo destabilizujemo situaciju.

"Kada je riječ o najaktuelnijem referendumskom pitanju o radu državnih sudova i tužilaštva, tek usvojenom u entitetskom parlamentu u RS-u, to se posebno ne smije raditi", ukazao je Izetbegović.

Podsjetio je da su zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH usvojeni u državnom parlamentu, a zatim mijenjani u Vijeću ministara i u tome su učestvovali i predstavnici entiteta.

"Ako se ovo pitanje otvara, onda je to za državni parlament, nikako za entitet", naglasio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je dodao i da aktueliziranje referendumskog pitanja u RS-u značajno usporava formiranje vlasti u BiH.

"Idemo u pogrešnom smjeru i u pogrešnom trenutku jer bi sada od krucijalne važnosti za sve nas trebala biti saglasnost o unutarnjim pitanjima i jedino takav stav pred evropskim zvaničnicima", rekao je on.

Izetbegović je najavio i skore pregovore sa SNSD-om i SDP-om.

"Uskoro počinjemo pregovore o formiranju državne vlasti sa SNSD-om i SDP-om. Ne mogu reći kada će vlast biti formirana, ali mislim da bi trebala uskoro. Treba da u vlasti budu i dva HDZ-a i da to tako izgleda", naglasio je član Predsjedništva BiH, koji je i potpredsjednik SDA.