{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Referendum u RS-u o BiH u NATO-u bezvrijedan i skup"

F
14.1.2011. u 16:21
0
28
"Referendum u RS-u o BiH u NATO-u bezvrijedan i skup"
0
"Referendum u RS-u o BiH u NATO-u bezvrijedan i skup"
Predsjedništvo BiH predalo zahtjev za članstvo 2009.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu osudila je izjavu Milorada Dodika datu na prijemu u Kasarni "Kozara" u Banjoj Luci kojom je iskazao opredijeljenost rukovodstva Republike Srpske za organizaciju izjašnjavanja građana RS-a o pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-savezu.
Stranka za BiH podsjeća Dodika da se u NATO-savez primaju države, a ne dijelovi država, te da je zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO savezu (MAP) usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i dostavilo ga Bruxellesu u oktobru 2009., što je rezultiralo prijemom BiH u MAP na summitu ministara NATO-saveza u aprilu prošle godine.

Nakon ispunjavanja svih uvjeta sadržanih u MAP-u država BiH bi trebala postati punopravna članica tog saveza.

"Stoga nas iznenađuju izjave predsjednika manjeg bh. entiteta da odluku o ulasku Bosne i Hercegovine u NATO-savez namjerava podvrgnuti referendumskoj provjeri kod građana tog entiteta. O pitanjima koja su od značaja i interesa za državu BiH i sve njene građane ne mogu odlučivati građani samo jednog dijela BiH te eventualna organizacija takvog referenduma ne bi imala pravnu snagu i predstavljala bi samo trošenje novca poreskih obveznika RS-a", navedeno je u saopćenju Stranke za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: