Galbraith Montgomeryju
0

'Referendum u RS-u bi samo potvrdio genocid'

Sarajevo-x.com
U listu New York Times prošle je sedmice objavljena izjava bivšeg veleposlanika SAD u Hrvatskoj i Srbiji, Williama Montgomerya, u kojem navodi da bi Srbima u Bosni i Hercegovini trebalo dopustiti da referendumom odluče o otcijepljenju.

Na ovu izjavu Williama Montgomeryja ubrzo je odgovorio Peter Galbraith, poznati američki diplomata, te također bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj.

"William Montgomery je 5. juna u svom članku 'The Balkan mess redux' objavljenom u vašem listu naveo da je proveo 15 godina trudeći se da očuva teritorijalni integritet BiH da bi sad shvatio da je bio u krivu te da bosanski Srbi trebaju referendum.

Svi trebaju znati da entitet bosanskih Srba počiva na zemlji koju su zauzeli nakon što su izvršili genocid protiv bosanskih muslimana i Hrvata. Referendum bi zbog nacionalne identifikacije svih naroda u BiH možda bio dobar potez, ali međunarodna zajednica mora shvatiti da nije u njenom inetersu da nagrađuje genocid i ostale neljudske činove koji su se u ratu desili na teritoriji BiH', piše u Galbraithovom odgovoru.

'Referendum za nezavisnost bosanskih Srba i njihovog entiteta opravdao bi genocidnu politiku za koju će uskoro pred sud stati bivši lider bosanskih Srba, Radovan Karadžić', zaključio je Galbraith u New York Timesu.