Zasjedala Skupština RS-a
0

Referendum ostaje kao jedna od opcija

FENA
Narodna skupština Republike Srpske u danas usvojenoj Rezoluciji o ciljevima i mjerama RS-a ponavlja svoja opredjeljenja i stavove izrečene u Deklaraciji povodom mjera i zahtjeva visokog predstavnika u BiH od 30.oktobra 2007. i Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima RS-a od 22. februara ove godine.

Podsjećamo, u toj rezoluciji od 22. februara se navodi da Narodna skupština Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu, a ukoliko veći broj zemalja članica Ujedinjenih nacija, a prije svega Evropske unije, prizna proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Narodna skupština, kako je tada zaključeno, smatra da bi time bio uspostavljen novi međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredjeljenje, do razdruživanja. "U tom slučaju, Narodna skupština Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu“, rečeno je, između ostalog, u tada usvojenoj rezoluciji.

U Rezoluciji koja je danas usvojena dalje se navodi da parlament smatra neprihvatljivim izlaganja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Generalnoj skupštini UN-a i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, s obzirom na to da nisu rezultat usaglašenih stavova Predsjedništva BiH i predstavljaju udar na Dejtonski mirovni sporazum i posebno na RS.

"Djelovanje Silajdžića unutar zemlje, a posebno na međunarodnoj sceni, koji zloupotrebljava položaj predsjedavajućeg Predsjedništva, ugrožava Dejtonski sporazum i vitalne interese RS-a. Stoga, Skupština obavezuje člana Predsjedništva BiH iz RS-a da uloži veto na svaku novu odluku kojom bi Silajdžić u Predsjedništvu bio ovlašten da predvodi delegaciju ili predstavlja BiH bilo gdje van granica zemlje, bez detaljno utvrđene platforme, na osnovama zaštite Dejtonskog sporazuma, interesa BiH i RS i sva tri konstitutivna naroda i građana ove zemlje“, navodi se u Rezoluciji.

Također, Skupština zahtijeva od predstavnika RS-a u Parlamentarnoj skupštini (PSBiH) da zatraže da to tijelo, kako se kaže u Rezoluciji, osudi i odbaci samovoljne Silajdžićeve istupe u Generalnoj skupštini UN-a i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, da ocijene da je tim istupima nanesena šteta međunarodnom ugledu BiH, narušeno povjerenje unutar BiH i oslabljen autoritet institucije Predsjedništva BiH.

Narodna skupština dalje u danas usvojenoj Rezoluciji odbacuje pozive za nametanje izmjena ili jednostrano prekrajanje Ustava i unutrašnjeg uređenja BiH, definiranog Dejtonskim sporazumom.

Također, poziva međunarodnu zajednicu da poštuje odredbe Dejtonskog sporazuma, te da „svoje ponašanje uskladi“ s ovlaštenjima datim tim sporazumom. Skupština smatra i da se pitanje ustavnih promjena u BiH može razmatrati samo u institucijama RS-a i BiH, po proceduri koju propisuje Ustav, na bazi konsenzusa.

Narodna skupština traži od predsjednika RS-a da joj predloži platformu za razgovore o reformi Ustava i o zaštiti interesa RS-a u ovim razgovorima. Ta platforma bi bila obavezujući okvir za sve političke predstavnike iz RS-a.

Obavezujući elementi te platforme su: neupitnost postojanja i nadležnosti RS-a na osnovama odredbi Dejtonskog sporazuma, entitetsko glasanje u parlamentu BiH i definiran vitalni nacionalni interes sva tri konstitutivna naroda, reprezentativna zastupljenost oba entiteta i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u zajedničkim organima BiH i definiran prijenos i povrat nadležnosti.

Dalje u Rezoluciji Skupština konstatira da je RS sporazumna strana u prijenosu dodatnih nadležnosti s entiteta na BiH, u smislu člana III.5. (a) Ustava BiH i s tim u vezi: svaki prjenos nadležnosti moguć je samo sporazumom entiteta tj.odlukom parlamenta uime RS-a i neprihvatljiv je bilo kakav prijenos nadležnosti donošenjem zakona na nivou PSBiH, bez prethodne odluke Narodne skupštine u svakom konkretnom slučaju.

"Neophodno je odmah pravno urediti procedure prenosa i povrata nadležnosti s entiteta na BiH i obratno te se zadužuju predstavnici RS-a da u PSBiH pokrenu inicijativu za ovo pravno uređenje“, kaže se u Rezoluciji.

Od Vlade RS-a entitetski parlament traži da izvrši analizu do sada prenesenih i preuzetih nadležnosti na nivo BiH i da je dostavi Skupštini RS-a.

NSRS dalje u Rezoluciji pozdravlja potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU i ponavlja svoje opredjeljenje za evropske integracije te traži od Vlade RS-a da u roku od 30 dana Skupštini podnese izvještaj o obavezama nastalim nakon potpisa Sporazuma, njihovom izvršenju i stavovima RS-a o pojedinim obavezama.

Također, u skupštinskoj rezoluciji se navodi da, trinaest godina nakon završetka tragičnog ratnog sukoba u BiH, a naročito, nakon potpisivanja SSP s EU, Skupština smatra da je iscrpljen kapacitet instituta visokog predstavnika.

"Sazrelo je vrijeme za transformaciju visokog predstavnika u specijalnog predstavnika EU, koji bi imao mandat za pomoć zemlji na evropskom putu“, kaže se u usvojenoj Rezoluciji i navodi da je Skupština zabrinuta realnom mogućnošću stalne proizvodnje novih uvjeta za ostanak OHR-a i traži od visokog predstavnika da izvijesti RS o provođenju Sporazuma.

Od predstavnika RS-a u zajedničkim organima, Skupština traži da insistiraju na donošenju zakona o popisu stanovništva 2011.godine u cijeloj BiH te da u budžetu BiH predvide potrebna sredstva u narednim godinama, počevši od državnog budžeta za narednu godinu.

"Popis mora biti proveden po svim važećim standardima i pravilima u zemljama EU te obavezno sadržavati pitanja o mogućnosti izjašnjavanja o nacionalnom i vjerskom opredjeljenju građana“, precizira se u Rezoluciji.

Dalje se navodi da Skupština traži da se mandat stranih sudija i tužilaca u sudovima i tužilaštvima BiH okonča i predmeti potpuno prenesu na domaće sudije i tužioce.

Skupština RS-a u Rezoluciji poziva institucije tog bh.entiteta da intenziviraju sve aspekte provođenja SSP-a.

"S tim u vezi, parlament RS-a poziva Narodnu skupštinu Srbije da donese zakon kojim će obezbijediti svim građanima RS-a pravo na dvojno državljanstvo Srbije i RS-a, kao što je Republika Hrvatska uredila pravo dvojnog državljanstva s Hrvatskom za veći broj građana BiH“, precizira se u ovom dokumentu.

Također, u skupštinskoj rezoluciji se navodi da je zabrinjavajući porast nelegalnih aktivnosti radi zaštite pojedinačnih i grupnih interesa političkih faktora iz Federacije BiH, "koji urušavaju jednu po jednu instituciju i vitalne interese RS-a, a naročito: - Regulatornom agencijom za komunikacije BiH već drugu godinu rukovodi nelegalan organ, a Vijeće ministara BiH ne uspijeva uspostaviti stanje reda i zakonitosti u RAK-u“.

Dalje se kaže da je Parlament FBiH donio Zakon o javnom servisu Radio-televizije Federacije BiH koji je neusaglašen sa zakonima BiH i RS-a u ovoj oblasti, a naročito u smislu jednostranog prezumanja dijela prihoda i vođenja procedure izbora organa upravljanja te da Upravni odbor "Elektroprenosa BiH" funkcionira na principu majorizacije na entitetskoj osnovi i direktno ugrožava finansijske i dugoročne interese RS-a u prijenosnoj mreži.

U dokumentu se navodi da Fond PIO FBiH odbija da preuzme 38.000 penzionera koji su pravo na penziju stekli na području ovog entiteta i pored jasne presude Suda za ljudska prava u Strazburu, kao i da na području FBiH i dalje se koriste neustavna obilježja – grbovi FBiH i nekoliko kantona, suprotno odlukama Ustavnog suda BiH i Ustavnog suda FBiH, čime sve odgovorne osobe javno čine krivična djela, a koja niko ne procesuira.

"FBiH već drugu godinu povećava ogroman budžetski deficit ugrožavajući opšti finansijski okvir i stabilnost u čitavoj BiH“, kaže se u skupštinskoj rezoluciji i dalje navodi da u Direkciji za evropske integracije kao jednom od ključnih organa za provođenje obaveza na evropskom putu BiH održava se nacionalni debalans na štetu RS-a na putu evropskih integracija.

Također, se ističe da u Fondu za povratak BiH RS uredno izvršava sve svoje finansijske obaveze u tekućoj i prethodnim godinama, dok je FBiH tek prošli mjesec uplatila posljednji iznos za prošlu godinu. "Time je ugrožen rad Fonda i provođenje potrebnih projekata, uz kašnjenje na poravnavanju vidnog i, u godišnjem izvještaju, priznatog nacionalnog debalansa u izvedenim projektima“, konstatira se u toj rezoluciji.

"Zbog neusaglašenosti političkih faktora iz FBiH i opstrukcija imenovanja lica iz RS-a BiH u važnim međunarodnim organizacijama zastupaju nelegalna lica, što rezultira neravnopravnim tretmanom RS-a van granica zemlje. Eklantantan je primjer da je predstavniku BiH u Venecijanskoj komisiji, inače, Bošnjaku iz entiteta FBiH, mandat istekao prije tri godine, a i dalje nelegalno predstavlja BiH“, kaže se u ovom dokumentu.

Zbog svega navednog, Narodna skupština RS-a traži na kraju od Vlade RS-a i predstavnika RS-a u zajedničkim organima BiH da preduzmu mjere na zaštiti interesa RS-a u okvrima svojih nadležnosti te da se o tome izvijesti parlament.

Prije ove rezolucije, Skupština je usvojila Informaciju o ukupnim odnosima u Bosni i Hercegovini povodom novonastale političke situacije nakon „neovlašćenih govora“ predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Generalnoj skupštini organizacije Ujedinjenih nacija i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, a koja je prijedlog predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića.

Podsjećamo, u skupštinskoj informaciji Narodna skupština RS-a, između ostalog, izražava punu spremnost da se iskoriste sva pravna i politička sredstva, uključujući pravo na referendum građana RS-a da bi odbranili njene legitimne interese i sačuvali identitet potvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.