Željko Komšić
0

Referendum o ulasku u NATO, ali na nivou cijele BiH

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da bi referendum o prijemu BiH u NATO trebalo sprovesti na nivou cijele BiH, ako se već u Republici Srpskoj (RS) zagovara priča o referendumu o tom pitanju.

"Ako hoćemo da se upustimo i u tu priču, može referendum, ali onda nek se provodi na nivou cijele BiH, jer riječ o sudbini BiH, a ne jednog njenog dijela. Možemo pričati na taj način", rekao je Komšić gostujući sinoć u emisiji Radio-televizije Srbije.

On je rekao da na nivou vladajućih političkih stranaka  u BiH postoji verbalni konsenzus po pitanju evroatlantskih integracija da BiH treba da bude punopravna članica NATO-a i EU, ali da se u posljednje vrijeme i to počelo dovoditi u pitanje i to ne samo iz opozicije u RS, nego i iz same vladajuće stranke.

Govoreći o stavovima BiH u Savjetu bezbjednosti UN kao nestalne članice, Komšić je podsjetio da je tročlano Predsjedništvo BiH zauzelo zajednički stav po pitanju Kosova, Gruzije i Iraka "vodeći se činjenicom da se bilo kakvo disonantno postupanje po ovim pitanjima  može negativno reflektovati na BiH".

Odgovarajući na pitanje da li će biti paradoks to što će sjediti u Savjetu bezbjednosti UN u ime BiH i primati  na ruke izvještaj OHR-a o stanju u BiH, Komšić je rekao da su takve situacije regulisane Pravilima Savjeta bezbjednosti i da BiH ima pravo reći šta misli, ali da neće moći da odlučuje, pošto će biti u "svojevrsnom sukobu interesa".

"Vi se tada ne izjašnjavate, jer ste u sukobu interesa. Mi nismo ni prva ni zadnja zemlja koja je članica Savjeta bezbjednosti, a da će pitanja vezana za nju biti tema na Savjetu bezbjednosti", rekao je Komšić.

Govoreći o ustavnim promjenama, Komšić je rekao da u ovim političkim okolnostima u BiH ne postoji politička volja za promjenom Ustava, te ocjenjuje da se niko neće upuštati u nametanje rješenja i da izlaz iz sitacije on vidi u izborima.
"Ne znam hoće li se ko upustiti u nametanje rješenja. Prije bih rekao da neće. Mislim da se to neće desiti. Ljudi iz SAD i EU misle da će prevladati razum kod lidera političkih stranaka", rekao je Komšić.

On je dodao da još ne zna kakvi su prijedlozi za ustavne promjene u BiH, ali da smatra da će to biti zajednički konačni prijedlozi EU i SAD-a i da će se sigurno pitati i predstavnici političkih partija u BiH.