Ambasador Švicarske u BiH
0

'Referendum ne znači okretanje protiv muslimana'

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ambasador Švicarske u BiH Rolf Lenc izjavio je danas u Sarajevu da je vjerski mir bio i jeste ključni element uspješnog švajcarskog modela i istakao da nedavna referendumska odluka o zabrani izgradnje minareta u Švicarskoj ne znači okretanje društva protiv muslimanskog stanovništva u zemlji.

"Odluka je, bez sumnje, izraz strahova i nesigurnosti stanovništva da će ideje islamskog fundamentalizma dovesti do paralelnog društva, koje se neće integrisati, koje će odbaciti naše državne i društvene tradicije i koje neće poštovati naš pravni poredak", rekao je Lenc na sesiji Asocijacine nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

On je dodao da je kod većine muslimana koji su se dobro integrisali u švicarsko društvo prisutna bojazan da bi mogli biti isključeni iz društva i da bi mogli biti ponižavani.

"Kroz ovu narodnu inicijativu ispoljeni su strahovi prisutni na obje strane", konstatovao je Lenc.

Ističući da ispoljene brige i strahove obje strane treba shvatiti ozbiljno, Lenc je rekao da odluka o zabrani izgradnje minareta ne smije dovesti do njihovog međusobnog nepovjerenja.

"Isključivanje i izolacija na osnovu vjerskih i kulturoloških razlika imali bi katastrofalan uticaj na Švicarsku, koja je otvorena prema svijetu i u kojoj na malom prostoru živi veliki broj različitih manjina", rekao je Lenc i dodao da niko u njegovoj zemlji ne može ignorisati državno pravo pozivajući se na vjerske propise.

Prema riječima švicarskog ambasadora, vlada njegove zemlje, koja je prije referenduma pozvala glasače da odbace odluku o zabrani gradnje minareta, dužna je provesti referendumsku odluku o zabrani izgradnje minareta njenim ugrađivanjem u federalni ustav.

"Muslimani će u Švicarskoj i dalje moći posjećivati oko 150 džamija i vjerskih objekata koji su dobro integrisani. Što se tiče javnog izražavanja islamske vjere, slobodno prakticiranje vjere muslimana će biti dijelom ograničeno", rekao je Lenc.

On je podsjetio da u Švicarskoj živi oko 45 000 ljudi porijeklom iz BiH i izrazio nadu da će BiH uskoro dobiti bezvizni režim za putovanja u EU, što će značiti ukidanje viza i za putovanja Švicarsku.

Na prošlonedjeljnom referendumu švicarski glasači izjasnili su se za zabranu izgradnje minareta na tlu ove zemlje. U Švicarskoj živi oko 350 000 muslimana, što je pet odsto od ukupnog broja stanovništva. Najveći dio muslimana u Švicarskoj porijeklom su sa Balkana, a potom iz Turske.

U Švicarskoj postoje četiri minareta, od kojih nijedan ne služi za pozivanje mujezina na molitvu i ne izdvaja se između ostalih građevina.