{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Refendumom odlučiti o Ustavu BiH

F
6.2.2009. u 16:34
0
3
Refendumom odlučiti o Ustavu BiH
0
Refendumom odlučiti o Ustavu BiH
Glavni odbor SDS-a donio je danas deklaraciju kojom odbacije sporazum Dodik-Tihić-Čović o napuštanju Dejtonskog dvoentitetskog uređenja BiH i formiranju četiriju teritorijalnih jedinica, saopćio je lider stranke Mladen Bosić.
Stranka će se zalagati, naveo je Bosić, da se o svakoj promjeni Ustava BiH ili Ustava RS-a, Skupština RS-a raspiše referendum, a da rezultati referenduma budu jedini kriterij za usvajanje ili odbacivanje predloženih izmjena.

Bosić je na pres-konferenciji kazao da je proces u koji je ušao Milorad Dodik "opasana, alarmantna zona" i da bi promjena Ustava BiH, u dijelu koji govori da je BiH sastavljena iz dva entitata, bila na štetu RS-a.

- SDS prihvata da se partneri u Federaciji BiH dogovore o teritorijalnom preuređenju tog entiteta, ali bez zadiranja u Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je predsjednik stranke.

U deklaraciji GOSDS je podržao samo one promjene Ustava BiH koje ne zadiru u suštinu dejtonskog položaja RS-a ili se odnose na njegovo usklađivanje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, te smatra da se razgovori o reformi Ustava BiH mogu voditi samo u okvirima koje utvrdi Narodna skupština i u institucijama sistema.

Također, u deklaraciji se navodi i stav SDS-a o vraćanju nadležnosti RS-u, a koje su oduzete protivno volje RS-a od usvajanja Bonske deklaracije 1997.godine do danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: