BiH
0

Reekshumacijom u Potočarima kompletirani posmrtni ostaci 44 žrtve genocida

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Memorijalnom centru Potočari kompletirane su 44 žrtve od prošlog utorka kada je počela reekshumacija posmrtnih ostataka ranije ukopanih Srebreničana.
  • Narednih dana će se nastaviti reekshumacija još 54 žrtve, tako da će biti kompletirani posmrtni ostaci ukupno 98 žrtava - izjavio je za Agenciju FENA istražitelj Instituta za nestale osobe BiH Sadik Selimović.

Reekshumacija u cilju pripajanje naknadno pronađenih posmrtnih ostataka žrtava koje su ukopane kao nekompletne provodi se po naredbi Suda BiH, a rukovodi Tužilaštvo BiH.

Srebreničke žrtve pronađene su uglavnom u sekundarnim masovnim grobnicama, jer je riječ o izmještanju grobnica da bi se prikrili dokazi zločina, što je rezultiralo time da su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci nekompletni.

Zbog toga se posmrtni ostaci jedne žrtve pronalaze na različitim lokalitetima međusobno udaljenim i po nekoliko kilometra, jer su njihovi dijelovi tijela razdvojeni usljed premještanja. Na osnovu DNK analiza moguće je identificirati dio po dio kosti i na taj način izvršiti naknadno pripajanje.

  • Sasvim je sigurno da će se dijelovi tijela ubijenih Srebreničana pronalaziti još dugi niz godina i da će ovaj bolan, ali i važan proces traženja nestalih osoba trajati sve dok postoje obitelji koje čekaju da se pronađu kosti njihovih najmilijih. Tek pronalaskom nestalih osoba žrtvama će se vratiti dostojanstvo, a njihovim obiteljima pružiti odgovor o sudbini njihovih najmilijih - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić na dan početka reekshumacije.