BiH
4

Redžo Balihodžić o ekshumaciji na njegovoj njivi u Oborcima: Ne znamo šta se krije ispod zemlje

Anadolija
U mjestu Oborci između Travnika i Donjeg Vakufa danas je počela ekshumacija žrtava za koje se sumnja da su 1992. godine dovezeni autobusima i zakopani nedaleko od prijevoja Komar.

Braća Hasan i Redžo Balihodžić posmatrali su danas mašinske radove koji su izvođeni na njihovim njivama na kojima već više od dvije decenije izvode poljoprivredne radove.

Redžo je kazao da su 1992. godine izbjegli u Bugojno i tu ostali do oslobađanja Donjeg Vakufa.

"Kada smo došli na ovoj parceli je bilo posađeno povrće. Poslije rata svake godine oremo traktorom i nismo ništa našli, nikakav materijal", pojasnio je on.

Prema Redžinim riječima, danas je počela ekshumacija, ali ne može se znati šta se nalazi ispod zemlje.

"Zemlju oremo oko 30 centimetara, nikada nismo naišli na nešto sumnjivo", kazao je on.

Govoreći o Srbinu koji je navodno otkrio da se na ovom lokalitetu nalazi masovna grobnica, Redžo pojašnjava da ne zna o kome je riječ.

Već 22 godine na jednom dijelu njiva Hasana i Rašida Balihodžića ne raste trava. Na tom mjestu zemlja je ulegnutija i različita od ostatka oranice. 

Nova masovna grobnica na teritoriji BiH, na području Donjeg Vakufa otkrivena je prije desetak dana, a pretpostavlja se kako ova masovna grobnica krije posmrtne ostatke civila bošnjačke nacionalnosti, i to najmanje njih 147.