BiH
0

Redovni kongres SDA 26. maja

FENA
Glavni odbor SDA je na danas održanoj sjednici donio Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Stranke i Odluku o izmjenama i dopunama Pravila izbornog postupka u SDA.

Donesena je odluka da se 5. redovni Kongres SDA održi 26. maja 2009. godine.

Glavni odbor SDA donio je i Odluku o provođenju redovnih izbora u SDA za mandatni period 2009-2013. godina.

Predsjedništvo SDA zaduženo je da na bazi Programa mjera Vijeća ministara i entitetskih i kantonalnih vlada, pripremi Tematsku sjednicu Glavnog odbora o temi prevazilaženja efekata svjetske ekonomske krize na privredni razvoj BiH.

-Glavni odbor SDA smatra da pokretanje istražnih postupaka u Republici Srbiji protiv bh. građana, bivših visokih funkcionera Republike BiH i pripadnika Armije RBiH, koje nemaju nikakvo utemeljenje, imaju cilj izjednačavanje branioca i agresora, navodi se u saopćenju.

Glavni odbor stoga traži od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, te ostalih nadležnih institucija da se u diplomatskim kontaktima sa vlastima u Republici Srbiji, riješi pitanje procesuiranja optuženih za ratne zločine počinjene u BiH na način da te procese mogu voditi samo sudovi BiH. Ovo pitanje se mora internacionalizirati i ukazati da su eventualne potjernice od srbijanskih organa rezultat zloupotrebe međunarodnog prava i da ne mogu biti validne.

Glavni odbor SDA traži od Vlade Federacije i Vlada kantona, kao i ostalih nadležnih institucija, da učine dodatne napore kako bi se iznašla sredstva i ispoštavao Zakon o demobilisanim borcima.

Glavni odbor SDA ponovo izražava nezadovoljstvo zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda u BiH, i traži od Kluba poslanika u Državnom parlamentu da u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog Zakona proporcionalnoj zastupljenosti konistitutivnih naroda u svim javnim institucijama BiH.

Glavni odbor osuđuje agresivnu medijsku kampanju usmjerenu protiv najviših autoriteta Islamske zajednice u BiH. Javni elektronski mediji prema kojim građani imaju obavezu plaćanja RTV pretplate, dužni su pružiti kvalitetnu i nepristrasnu informaciju, i pri tom koristiti pristojan riječnik i kvalifikacije, a ne nametati ateistička gledanja i sistem vrijednosti pojedinih novinara i urednika.

Glavni odbor još jedanput izražava punu podršku pravednoj borbi Fate Orlović za osnovna ljudska prava, i poziva javnost, međunarodnu zajednicu i državne institucije da ovaj problem konačno riješe, saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.