{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Redovni kongres SDA 26. maja

F
7.3.2009. u 17:15
0
4
Redovni kongres SDA 26. maja
0
Redovni kongres SDA  26. maja
Glavni odbor SDA je na danas održanoj sjednici donio Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Stranke i Odluku o izmjenama i dopunama Pravila izbornog postupka u SDA.
Donesena je odluka da se 5. redovni Kongres SDA održi 26. maja 2009. godine.

Glavni odbor SDA donio je i Odluku o provođenju redovnih izbora u SDA za mandatni period 2009-2013. godina.

Predsjedništvo SDA zaduženo je da na bazi Programa mjera Vijeća ministara i entitetskih i kantonalnih vlada, pripremi Tematsku sjednicu Glavnog odbora o temi prevazilaženja efekata svjetske ekonomske krize na privredni razvoj BiH.

-Glavni odbor SDA smatra da pokretanje istražnih postupaka u Republici Srbiji protiv bh. građana, bivših visokih funkcionera Republike BiH i pripadnika Armije RBiH, koje nemaju nikakvo utemeljenje, imaju cilj izjednačavanje branioca i agresora, navodi se u saopćenju.

Glavni odbor stoga traži od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, te ostalih nadležnih institucija da se u diplomatskim kontaktima sa vlastima u Republici Srbiji, riješi pitanje procesuiranja optuženih za ratne zločine počinjene u BiH na način da te procese mogu voditi samo sudovi BiH. Ovo pitanje se mora internacionalizirati i ukazati da su eventualne potjernice od srbijanskih organa rezultat zloupotrebe međunarodnog prava i da ne mogu biti validne.

Glavni odbor SDA traži od Vlade Federacije i Vlada kantona, kao i ostalih nadležnih institucija, da učine dodatne napore kako bi se iznašla sredstva i ispoštavao Zakon o demobilisanim borcima.

Glavni odbor SDA ponovo izražava nezadovoljstvo zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda u BiH, i traži od Kluba poslanika u Državnom parlamentu da u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog Zakona proporcionalnoj zastupljenosti konistitutivnih naroda u svim javnim institucijama BiH.

Glavni odbor osuđuje agresivnu medijsku kampanju usmjerenu protiv najviših autoriteta Islamske zajednice u BiH. Javni elektronski mediji prema kojim građani imaju obavezu plaćanja RTV pretplate, dužni su pružiti kvalitetnu i nepristrasnu informaciju, i pri tom koristiti pristojan riječnik i kvalifikacije, a ne nametati ateistička gledanja i sistem vrijednosti pojedinih novinara i urednika.

Glavni odbor još jedanput izražava punu podršku pravednoj borbi Fate Orlović za osnovna ljudska prava, i poziva javnost, međunarodnu zajednicu i državne institucije da ovaj problem konačno riješe, saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: