Društvo novinara BiH
0

Redakciji "60 minuta" nagrada Novinar godine

FENA
Bakir Hadžiomerović
Bakir Hadžiomerović
Redakcija političkog magazina "60 minuta" Federalne TV dobitnik je ovogodišnje nagrade "Novinar godine" koju dodjeljuje Društvo novinara BiH.

Kako je danas na svečanosti dodjele nagrada kazala predsjednica Društva novinara Nađa Ridžić, za razliku od prethodnih godina kada je ova nagrada dodjeljivana pojedinačno, ovaj put nije bilo nikakvih dilema da nagrada treba pripasti cijeloj Redakciji "60 minuta".

Po njenim riječima, oni su sve ove godine sistematski i bez 'dlake na jeziku' prikazivali u kakvom društvu i s kakvim ljudima živimo.

S obzirom na prijetnje i napade protiv ekipe "60 minuta", Ridžić je naglasila da ovo priznanje predstavlja poruku "da nećemo odustati od posla kojim se bavimo u interesu onih koji nas slušaju, gledaju i čitaju".

Za urednika "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića ova nagrada je veća što dolazi od jednog istinskog multietničkog društva, a upravo se "60 minuta" bore za jednu normalnu, multietničku BiH.

Kazao je da oni ne rade za nagrade ili novac, ali da je ekipi "60 minuta" žao što ove godine nije bilo novčanih nagrada, jer su jednu polovinu planirali "donirati za izgradnju autoputa Banja Luka - Bosanska Gradiška, a drugu za izgradnju zgrade Rijaseta u Sarajevu".

Godišnje nagrade dodijeljene su u još četiri kategorije.

Nagradu za životno djelo dobio je novinar "Oslobođenja" Gojko Berić, za koga je rečeno da je uvijek govorio istinu, uprkos svim pokušajima da se uništi. Berić je iskazivao briljantnim tekstovima, ali samo onda kada je imao šta da kaže.

Za najboljeg novinara u printanim medijima proglašena je Edina Kamenica iz "Oslobođenja" zbog svojih priča o "malim, gladnim, zaboravljanim i ostavljenim ljudima".

  • Ne zna se da li iko u našem jadu i čemeru poklanja toliko dobrote kao ona, rečeno je prilikom uručivanja nagrade Kamenici.

U radijskom novinarstvu nagrađen je Tigran Delić iz Radija Ljubuški, koji kao "i novinar i voditelj i urednik na lokalnom mediju obrađuje kako lokalne tako i globalne teme".

Urednica i voditeljica emisije "Oči u oči" RTRS-a Željka Dragičević dobitnica je nagrade za TV novinarstvo. Dragičević je osim kao novinarka iskazala i kao veliki humanist u svojoj akciji "Neka djeca pobijede". Ona, međutim, zbog visoke trudnoće nije bila u mogućnosti da lično primi nagradu, koju će joj naknadno uručiti predstavnici Društva novinara.

Svečanosti proglašenja dobitnika nagrada prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.