Mladen Zirojević
0

Recipročne mjere ako se ne riješe problemi s CEFTA-om

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mladen Zirojević izjavio je danas da nisu isključene ni recipročne mjere ako se ne riješe problemi sa susjednim zemljama Srbijom i Hrvatskom o primjeni CEFTA sporazuma, o čemu je obaviješten i Generalni sekretarijat CEFTA-e u Podgorici.

“Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i privrednim komorama entiteta je prije godinu dana sagledalo slučajeve kršenja sporazuma o slobodnoj trgovini, uvođenju vancarinskih barijera i dostavilo spisak ministrima poljoprivrede i trgovine Hrvatske i Srbije”, podsjetio je Zirojević nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Radivojem Bratićem.

On navodi da i pored toga još nema odgovora koji bi inicirali rješavanje ovog problema, zbog čega je obaviješten Generalni sekretarijat CEFTA-e u Podgorici, jer trenutno ta zemlja presjeda tim tijelom.

Zirojević se nada da će 18. oktobra na sastanku ministara zemalja potpisnica CEFTA-e doći do konkretnih razgovora koji će rezultirati rješavanjem tih problema.

“Ako se ni tada ne riješe problemi koje imamo sa Srbijom i Hrvatskom u prometovanju određenih roba, ja ću u saradnji sa entitetskim ministrima poljoprivrede i trgovine organizovati sastanak na koji ću pozvati predstavnike svih kontrolnih i inspekcijskih organa BiH kako bi razmotrili situaciju i po principu reciprociteta reagirali“, rekao je Zirojević.

Ipak je dodao kako je nesporno da je CEFTA sporazum donio mnogo više koristi nego štete BiH, te da se na osnovu tog sporazuma “kondicija bh. privrede iz godine u godinu povećava”.

„Jasno je da je primijećen udar na našu ekonomiju, posebno na sektor poljoprivrede, ali isto tako je jasno da nismo mogli ostati sami u procesu tih integracija. Prednost BiH je što njena roba bez dažbina slobodno završava na ogromnom tržištu od 530 miliona stanovnika u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Po njegovim riječima, zahvaljujući ovom sporazumu, u 2008. godini za osam indeksnih poena je porastao uvoz u BiH iz zemalja potpisnica CEFTA-e, a izvoz iz BiH za čak 32,8 posto.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Radivoje Bratić je istaknuo kako je resorno ministarstvo spremno učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi pomogli poljoprivrednicima u BiH u rješavanju njihovih problema, ali je dodao da se u taj posao moraju angažovati svi nadležni organi kako na entitetskom tako i na državnom nivou.

„Odlučni smo da ako se ne urade korekcije zajedničkim djelovanjem svih nadležnih institucija u BiH učinimo sve da se ovo pitanje riješi. Cilj je poštovati CEFTA sporazum, ali ako ne bude reakcije mi ćemo morati, svi zajedno, da reagiramo“, navodi Bratić.