{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Recesija je zdrava?

V
VOA
7.2.2003. u 10:37
0
0
Recesija je zdrava?
0
Recesija je zdrava?
Gospodarska recesija možda ima i svoju bolju stranu: teška vremena dobra su po zdravlje! Tako barem pokazuju rezultati višegodišnjeg istraživanja ekonomista Christophera Ruhma. Već u preliminarnim rezultatima svog istraživanja, objavljenim prije dvije godine, gospodin Ruhm je ustvrdio da, prema njegovim podacima, rast neuposlenosti za 1 posto smanjuje stopu smrtnosti za pola posto. Ovih je dana časopis "National Bureau of Economic Research", objavio potpune rezultate njegovih istraživanja, popraćene i detaljnim objašnjenjima brojčanih pokazatelja.
Ukratko, ti se rezultati mogu svesti na slijedeće zaključke: kada se smanjuje broj raspoloživih radnih mjesta i neuposleni djelatnici, kao i oni koji još uvijek imaju posao, ali možda malo manje radno opterećenje, počinju živjeti znatno zdravijim načinom života - veća je vjerojatnost da će hodati ili se baviti nekom drugom fizičkom aktivnošću, manje su skloni prejedanju u restoranima brze prehrane ili zaboravljanju redovnih pregleda kod liječnika. Uz to, u vrijeme recesije, teški pušači i vrlo debele osobe najskloniji su promjenama svojih loših navika.

Christopher Ruhm je proveo svoje istraživanje koristeći razne statističke pokazatelje tijekom 28 godina, od 1972. do 2000. godine. U zaključcima, on ističe da se spomenuti trendovi ne mogu primijeniti na mentalno zdravlje, ali, isto tako, da se pod terminom "ekonomska recesija" krije privremeno usporavanje gospodarstva, a ne njegov kronični, dugogodišnji pad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: