"Toplana" mora vratiti kredite
0

Rebalansom uvećan budžet Banja Luke za 139 miliona

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Skupština grada Banja Luke prihvatila je danas rebalans gradskog budžeta za ovu godinu, kojim je budžet povećan za šest procenata, odnosno sa 139 miliona KM na 148 miliona KM.

"Razlog za povećanje budžetskog okvira je u tome što smo u međuvremenu od donošenja budžeta pa do danas ušli u određene kreditne aranžmane za pokretanje određenih projekata", rekao je novinarima u Banja Luci predsjednik Skupštine grada Slobodan Gavranović.

On je istakao da neće biti umanjenja kod davanja u oblasti socijalne politike.

"Neće biti smanjenje plata za budžetske korisnike", rekao je Gavranović i dodao da je jasno da u policiji nije bilo povećanja plata posljednje tri do četiri godine.

On je istakao da će doći do smanjenja budžetskih primanja za oblast komunalne djelatnosti, na gradskom zelenilu, zimske službe, održavanja saobraćajnica, ističući da je to ono što može da se istrpi.

Prema njegovim riječima, do kraja godine očekuju se još neki prihodi koji nisu ušli u rebalans ovog budžeta i u tom smislu će biti potrebe za dodatnim rebalansom.

"Otvorili smo proces prodaje poslovnih prostora, kao i određenih grantova koje ćemo dobiti za određene komunalne djelatnosti", rekao je Gavranović.
On je istakao i da grad prati stanje u gradskoj "Toplani", dodajući da je to jedan sistem koji mora da funcioniše u ovakvoj sredini kakva je Banja Luka.

"Naše procjene su da bi iznos kredita od 20 miliona KM stvorio prostor da 'Toplana' može ne samo da započne novu sezonu, već do kraja godine sigurno uspješno i radi", ocijenio je Gavranovići i dodao da "Toplana" sa tih 20 miliona mora vratiti kratkoročne obaveze i kredite koji je "dave".

On je siguran da će cijena gradskog grijanja i dalje ostati i 1,65 KM po metru kvadratnom i da se neće povećati, sve dok se socijalno stanje u društvu ne promijeni.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović istakao je da je što se tiče kreditnih zaduženja Skupština grada vodosnadbjevanje stavila kao prioritet s obzirom na život stanovnika Banjaluke.

"Radi se o projektima koji će obezbijediti bolje vodosnabdijevanje seoskom području", rekao je Davidović i precizirao da su to projekti "Crno vrelo" i "Banjica" koja će obezbijediti vodu za seoska područja grada Banjaluke, Prijedora i Ribnika.

Načelnik Odjeljenja za finansije grada Banjaluke Radmila Stojnić izjavila je da će grad donijeti odluku o kreditnom zaduženju i to od po tri miliona KM za projekte "Banjicu" i "Crno Vrelo".
Ona je istakla da se očekuje da do sredine 2012. godine kompletna teritorija grada bude pokrivena mrežom vodosnabdijevanja.