{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rebalansom budžeta ugrožava se Općinski sud u Sarajevu

S
30.6.2009. u 10:03
0
1
Rebalansom budžeta ugrožava se Općinski sud u Sarajevu
0
Rebalansom budžeta ugrožava se Općinski sud u Sarajevu
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) je danas uputilo pismo premijeru Vlade Kantona Sarajevo i ministrima pravde Ministarstva pravde Kantona Sarajevo i Ministarstva pravde Federacije BiH u kojem ističu kako će umanjenje sredstava za Općinski sud u Sarajevu, predviđen rebalansom budžeta za 2009. godinu, imati negativne posljedice na ovu instituciju.
"Predloženo umanjenje sredstava za Općinski sud u Sarajevu u ukupnom iznosu od 3.776.020,00 KM, ne samo da će ugroziti materijalni položaj zaposlenih u pravosuđu nego zasigurno otvoriti i mogućnost za blokadu rada ove pravosudne institucije. Ova mjera će nadalje dugoročno usporiti i otežati implementaciju značajnih ciljeva predviđenih Strategijom za reformu sektora pravde BiH a time i ugroziti postignuti nivo reforme pravosuđa", poručili su iz VSTV BiH.

U pismu je istaknut i niz problema s kojima se ovaj sud i do sada suočavao u svom radu. Kako je navedeno, u prvim mjesecima ove godine došlo je do problema isplate sredstava za službena putovanja, tekuće održavanje, nabavku opreme i drugo, dok dugovanja prema advokatima iznose 715.000,00 KM.

"Poznato je i da su u 2008. godini ostale neizmirene obaveze u iznosu od 635.984,84 KM što je dodatno opteretilo budžet za 2009. godinu te je sud tražio za ovaj iznos dodatna sredstva u rebalansu budžeta u iznosu od 1.203.670,00 KM. Umjesto pomenutih sredstava kojim bi se pokrila dugovanja suda, predlaže se umanjenje sredstava od gotovo 4 miliona KM", stoji u pismu u kojem se VSTV BiHpoziva na stav 1. amandmana LX Ustava FBiH kojim "plate i druge naknade sudija ne mogu biti umanjene za vrijeme vršenja sudske funkcije, osim kao posljedica disciplinskog postupka, dok je stavom 2. istog amandmana propisano da se plaće i drugi uslovi obavljanja funkcije utvrđuju Zakonom."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: