SDA-SBiH
0

Rebalansom budžeta RS zaustavlja povratak u taj entitet

FENA
Narodna skupština RS-a (Foto: Arhiv)
Narodna skupština RS-a (Foto: Arhiv)
Šefovi poslaničkih klubova Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, Ramiz Salkić i Muharem Murselović kritikovali su večeras činjenicu da je rebalansom budžeta RS-a za ovu godinu planirano smanjenje stavki za povratnike, izbjeglice i raseljene te upitali da li se time u RS-u želi potpuno ukinuti nadležno ministarstvo za te kategorije.

Salkić je rekao da, sudeći prema smanjenju izdvajanja za Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe u RS-u, koje će prema planiranom rebalansu otvariti uštede od 15 miliona KM, vlast želi njegovo potpuno ukidanje.

„To je politička želja, čini mi se, aktulene vlasti u RS-u. Poslanici iz tog entiteta u državnom parlamentu nisu ni glasali za revidiranu strategiju kada je u pitanju povratak i implemetacija Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekao je Salkić u obraćanju Sakupštini RS-a tokom rasprave o Prijedlogu rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu.

On je naglasio da i predloženi rebalans pokazuje kontinuitet politikog djelovanja na osporavanju i zaustavljanju procesa povratka.

Za SDA to i činjenica da RS sa svega 720.000 KM pomaže povratak nisu prihvatljive i kako je dodao ne bi trebalo biti ni predstavnicima srpskog ni hrvatskog naroda.

I šef Kluba poslanika Stranke za BiH Muharem Murselović je skrenuo pažnju na isto pitanje, ističući da u predloženom rebalansu budžeta nisu smanjenje sve stavke, ali jesu one koje se tiču povratka i izbjeglica.

Murselović je naglasio je da je predloženi rebalans nacionalno i socijalno neosjetljiv kada su u pitanje te ugrožene kategorije.

„I izdvajanja od četiri miliona KM za zajednički Fond za povratak na nivou BiH je rebalansom faktički anuliran i odrazit će i kod resornog ministarstva na državom nivou“, ukazao je Murselović.

Inače, i tokom večerašnje rasprave opozicija u RS-u tvrdi da vlast ne smanjuje javnu potrošnju, već planira uštede kod socijalnih kategorija, dok su poslanici SNSD-a naveli da će stavke, npr. za borački dodatak koje će biti ukinute u ovoj godini biti nadoknađene kroz Ekonomsko-razvojni program.

Na to su ponovo reagirali poslanici opozicije upitavši kako će se finansirati povratak u RS-u, kao i drugi projekti za izbjeglice.

Na rebalans budžeta opozicija je podnijela više od sto amandmana i za raspravu se o ovoj tački prijavio veliki broj poslanika.