BiH
0

Rebalansom budžeta FBiH osigurane naknade nezaposlenim borcima do kraja godine

FENA
Oba doma Federalnog parlamenta odobrila su na današnjim vanrednim sjednicama u Sarajevu Federalnoj vladi da rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH osigura nedostajućih 40,7 miliona KM za izmirenje mjesečnih naknada od 150 KM nezaposlenim demobiliziranim borcima u Federaciji za oktobar, novembar i decembar ove godine.

Vlada se odlučila na rebalans budžeta jer kantonalni zavodi za zapošljavanje, koji su zajedno s Federalnim zavodom zaduženi za ove obaveze, nisu u stanju da ih ispune.

Ove naknade pripadaju nezaposlenim demobiliziranim borcima prema federalnom Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Zakon je donio prethodni saziv Federalnog parlamenta uoči prošlogodišnjih općih oktobarskih izbora u BiH.

Danas su federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i mnogi poslanici u Parlamentu kazali da je zakon loš i da je donesen u vrijeme prošlogodišnje predizborne kampanje, a ne na osnovu stvarnih finansijskih mogućnosti za njegovu implementaciju. Godišnje je za implementaciju potrebno 160 miliona KM.

Zato ubuduće treba ili izmijeniti Zakon ili voditi računa da finansijski planovi odgovaraju potrebama koje primjena zakona iziskuje, rečeno je danas u Parlamentu.

Iz Federalne vlade su i danas Parlamentu naznačeni njeni planovi da projektom jedan zakon - jedan fond adekvatno, jedinstvenim zakonom i jednim finansijskim izvorom, budu trajno zbrinute sve boračke kategorije u FBiH. Trenutno je na snazi više zakona koji regulišu prava boračke populacije.