RS
0

Rebalans smanjuje budžet za 70 miliona KM

SRNA
Narodna skupština Republike Srpske razmatraće na sjednici u utorak, 14. jula, Prijedlog rebalansa budžeta RS za 2009. godinu, po hitnom postupku, koji je predviđen u iznosu od 1,6 milijardi KM, što je za 70 miliona KM ili 4,2 odsto manje u odnosu na ovogodišnji budžet.

U obrazloženju Prijedloga se navodi da je razlog za donošenje rebalansa po hitnom postupku ograničen rok za njegovo usvajanje, a u skladu sa uslovima sa sklapanje stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Osnovi razlog provođenja rebalansa je smanjenje prihoda ispod planiranog nivoa, a posebno kada je riječ o prihodima od indirektih poreza, što je posljedica recesivnih kretanja globalnih razmjera, koja su dovela do smanjenja spoljnotrgovinske aktivnosti domaćih preduzeća i pada potrošnje, kao i promjene u poreskoj politici, te dalja primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvršenje prihoda za prvih pet mjeseci ove godine manje je u odnosu na isti period plana budžeta za 2009. godinu, te je procijenjeno da će do kraja godine ukupni budžetski prihodi iznositi 1,372 mlijiradi KM, odnosno 18 odsto manje u odnosu na plan.

To je, uz 228 miliona KM dobijenih od MMF-a kroz stend-baj aranžman, iznos od 1,6 milijardi KM ukupnih budžetskih sredstava.

Poreski prihodi u ovoj godini su planirani u iznosu od 1,43 milijardi KM, dok se rebalansom budžeta predviđa iznos od 1,203 milijardi KM.

Struktura ukupne budžetske potrošnje rebalansa budžeta RS odnosi se domaću potrošnju u iznosu od 1,378 milijardi KM i ostalu budžetsku potrošnju u iznosu od 221 milion KM.

Prijedlogom rebalansa predviđa se smanjenje domaće budžetske potrošnje za 4,6 odsto, pri čemu su najznačajnije uštede ostvarili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite - 15,9 miliona KM, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica 15 miliona KM, Ministarstvo rada i boračko-invlaidske zaštite 13,2 miliona KM, Ministarstvo pravde 6,1 milion, Ministarstvo porodice, omladine i sporta 2,1 milion KM, Ministarstvo prosvjete i kulture 2,6 miliona KM, Ministarstvo unutrašnjih poslova 1,6 miliona KM i Narodna skupština RS milion KM.

Najveće uštede su ostvarene na neproduktivnim kapitalnim ulaganjima, materijalnim troškovima, grantovima i transferima. Uštede u grantovima i neprioritetnim davanjima su 36,7 miliona KM, a na transferima 15 miliona KM.

Uštede na troškovima materijala i usluga su 4,7 miliona KM, odnosno 4,6 odsto manje u odnosu na plan budžeta za 2009. godinu. Na neproduktivnim kapitalnim ulaganjima ušteđeno je 9,6 miliona KM, odnosno 45,7 procenata manje u odnosu na projektovani budžet.