I pored protivljenja Bošnjaka
0

Rebalans budžeta RS-a objavljen u Službenom glasniku

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu objavljen je 31. jula u “Službenom glasniku” iako se o tom dokumentu nije izjasnio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

“Rebalans budžeta RS-a objavljen je u broju od 31. jula i danas je distribuiran korisnicima”, potvrdila je Srebrenka Golić, direktorica „Službenog glasnika RS-a”.

Da će u Narodnoj skupštini RS-a usvojeni rebalans biti objavljen, čime stupa i zvanično na snagu, najavio je 30. jula predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

“Objavit ćemo rebalans budžeta, a bošnjački delegati neka dalje pokreću pravosudnu proceduru“, ustvrdio je tada Dodik.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nije 29. jula razmatrao zakone usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, što znači da ti akti, među kojima i rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, nisu ni potvrđeni ni osporeni.

Šef bošnjačkog kluba Edin Ramić rekao je da je Klub tu odluku donio s obzirom na to da se Ustavni sud RS-a nije odazvao njihovom pozivu da uskladi poslovnik o svom radu s Ustavom RS-a da se ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

„Odlučili smo da ne razmatramo akte koje je usvojila Skupština RS-a jer se nisu stekli uvjeti da se procedure u vezi sa zaštitom vitalnog nacionalnog interesa provode na ustavan i zakonit način budući da Ustavni sud RS-a nije uskladio član 52 svog poslovnika s Ustavom RS-a“, pojasnio je Ramić.

U takvoj situaciji, naglasio je, Klub Bošnjaka ne nalazi racionalan smisao da pokreće procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koliko god bi neki akti davali razloge za takve zahtjeve.

Bošnjaci su imali primjedbe na usvojeni rebalans budžeta RS-a za ovu godinu, posebno zbog smanjenja stavki za izbjeglice i povratak u RS.