77 miliona KM više
1

Rebalans budžeta Grada Banja Luka u sjenci mogućeg pucanja gradske većine

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Umjesto dosadašnjih 130,7 miliona maraka, Grad Banja Luka će nakon rebalansa u ovoj godini imati na raspolaganju 208,1 milion maraka.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je odluku o rebalansu obrazložio potrebom da se u gradski budžet uključe sredstva za refinansiranje gradskog duga u iznosu od 71,5 miliona KM.

”Time je omogućeno da se ove godine određeni iznos sredstava oslobodi za druge namjene. Najviše sredstava bit će usmjereno u saobraćaj i komunalnu potrošnju, jer u tim oblastima postoji najviše zahtjeva s terena. Pored toga, postoje i druge stavke koje su našle svoje mjesto u rebalansu, gdje će biti uložena određena sredstva, kao što su inicijativa za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, a imamo i nekoliko projekata iz oblasti sporta, kulture, turizma i privrede”, rekao je Radojičić u pauzi zasjedanja gradske skupštine.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U gradskoj opoziciji, pogotovo SDS-u, smatraju da je rebalans budžeta odraz finansijske nemoći grada.

"Ovo što se radi je klasično refinansiranje postojećih zaduženja i taj rebalans zapravo služi za krpljenje budžetskih rupa, od toga građani neće imati nikakvu konkretnu korist, sličnu situaciju smo imali i u prethodnom periodu", rekao je odbornik SDS-a Aleksandar Petković.

Kada j riječ o informacijama da će predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban, funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biti smijenjen s tog mjesta jer teži formiranju novog kluba odbornika, što bi ugrozilo postojeću većinu u gradskoj skupštini, Radojičić se nije decidno izjasnio, iako je prethodno izjavio da neće dozvoliti bilo kakvu prekompoziciju.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Sve to djeluje prilično idilično, postoji koalicioni sporazum SNSD-DNS-Socijalistička partija-Ujedinjenja Srpska i odbornik iz reda nacionalnih manjina, on je na snazi i dok god ga svi poštuju nema razloga za promjene. Ko izađe iz tog sporazuma mora da nosi teret kršenja ugovora, a u ovom momentu niko nije zvanično najavio izlazak iz koalicije, odnosno formalno nije preduzeo ništa. Ja sam u stalnoj komunikaciji s koalicionim partnerima, vidljive su velike turbulencije u klubovima DNS-a i socijalista, ukoliko one dovedu do pucanja klubova i napuštanja to će neminovno značiti redefinisanje odnosa u gradskoj skupštini i novu podjelu karata, odnosno drugačije koalicione sporazume", dvosmislen je bio Radojičić.

Priče o prekompoziciji gradske skupštine su potekle od raskola u Gradskom odboru DNS-a, odnosu sukobu između predsjednika tog odbora Nedeljka Čubrilovića i predsjednika gradske skupštine Budimira Balabana. Čubrilovića podržava jedan odbornik DNS-a Boran Bosančić, a Balabana druga dvojica Stojan Vukajlović i Nenad Šibarević.