Milorad Dodik
0

Rebalans budžeta bez obzira na Klub Bošnjaka

FENA
Milorad Dodik (Foto: Reuters)
Milorad Dodik (Foto: Reuters)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će usvojeni rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu biti objavljen u "Službenom glasniku RS-a" i time stupiti na snagu bez obzira na činjenicu da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nije razmatrao taj dokument.

"Objavit ćemo rebalans budžeta, a bošnjački delegati neka dalje pokreću pravosudnu proceduru", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nije jučer razmatrao zakone usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, što znači da ti akti, među kojima i rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, neće biti potvrđeni ili osporeni do septembra.

Šef bošnjačkog kluba Edin Ramić rekao je da je Klub tu odluku donio s obzirom na to da se Ustavni sud RS-a nije odazvao njihovom pozivu da uskladi poslovnik o svom radu s Ustavom RS-a da se ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

!Odlučili smo da ne razmatramo akte koje je usvojila Skupština RS-a jer se nisu stekli uvjeti da se procedure u vezi sa zaštitom vitalnog nacionalnog interesa provode na ustavan i zakonit način budući da Ustavni sud RS-a nije uskladio član 52 svog poslovnika s Ustavom RS-a“, pojasnio je Ramić.

U takvoj situaciji, naglasio je, Klub Bošnjaka ne nalazi racionalan smisao da pokreće procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koliko god bi neki akti davali razloge za takve zahtjeve.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a obustavio je 14. jula rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi poslovnik o svom radu s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, a da se više ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

Ta odluka blokirala je zakonodavnu aktivnost u RS-u budući da se Vijeće naroda RS-a odnosno klubovi konstitutivnih i ostalih naroda moraju izjasniti o svim usvojenim zakonima u Narodnoj skupštini.