{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Realna šansa za liberalizaciju viznog režima'

F
6.5.2009. u 20:47
0
8
'Realna šansa za liberalizaciju viznog režima'
0
'Realna šansa za liberalizaciju viznog režima'
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj poslao je danas pismo predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem i članovima Vijeća ministara BiH, predsjedavajućim i zamjenicima oba doma, i predsjedavajućim klubova u oba doma Parlamentarne skupštine BiH u kojem ističe realnu šansu da Bosna i Hercegovina napravi odlučan iskorak ka osiguranju potpune liberalizacije viznog režima za putovanje svojih građana u 25 zemalja koje su obuhvaćene Šengenskim sporazumom, ukoliko se učini zahtjevani napredak u narednih petnaest dana.
Kako je Feni izjavio njegov savjetnik za medije Zlatan Burzić, ministar Alkalaj se obratio ovim bh. zvaničnicima povodom pisma kojeg je šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas uputio predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, u kojem se skreće pažnja na konkretne pitanja za koja Evropska komisija želi vidjeti skori napredak.

- Tom prilikom su identificirana četiri prioritetna zakona, čije donošenje je u skladu sa ispunjavanjem obaveza iz Mape puta, kao i potreba osnivanja sedam policijskih struktura na državnom nivou predviđenih ranije usvojenim zakonom, kazao je Burzić.

Ministar Alkalaj u svom pismu navodi da će Evropska komisija krajem ovog mjeseca objaviti izvještaj o spremnosti BiH za liberalizaciju viznog režima. Stoga je želio ukazati na specifičnost i važnost trenutka u kojem dolazi upozorenje šefa Delegacije Evropske komisije, te naša zemlja ni u kojem slučaju ne bi smjela sebi dozvoliti da ovo prijateljsko upozorenje bude zanemareno i da na taj način građani Bosne i Hercegovine, jedini u regionu, budu izuzeti iz procesa liberalizacije viznog režima.

Alkalaj je skrenuo pažnju da ovu problematiku dodatno usložnjavaju predstojeći izbori za Evropski parlament i imenovanje nove Evropske komisije.

- Ipak, prema pouzdanim saznanjima iz diplomatskih kontakata, ministar Alkalaj očekuje da će Evropska komisija dati pozitivno mišljenje i predložiti Vijeću ukidanje viznog režima za BiH, ukoliko se u narednih 15 dana u Parlamentarnoj skupštini BiH usvoje zakoni navedeni u pismu šefa Delegacije Evropske komisije, naglasio je Burzić.

Pismo je zaključio porukom da ovaj veliki izazov možemo pretvoriti u veliku šansu i kapitalizirati do sada uložene napore, zatraživši od svih relevantnih faktora koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti ostvarenju ovog strateškog cilja BiH da u narednih nekoliko dana ulože još malo dodatnog napora i time pokažu da institucije BiH imaju potrebne kapacitete za efikasno odlučivanje i brzo djelovanje u interesu svojih građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: