Banja Luka
0

Realiziran projekt automatskog upravljanja predmetima

FENA
Osnovni sud u Banjoj Luci
Osnovni sud u Banjoj Luci
U banjalučkom Osnovnom sudu očekuju su uspješniji rezultati rada nakon što je uspostavljen projekt “Sistem automatskog upravljanja predmetima”.

Na svečanoj ceremoniji povodom realizacije projekta automatskog upravljanja predmetima (CMS projekt), održanoj danas u tom sudu, rečeno je da je cilj ovog projekta razvijanje i održavanje nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa u BiH koje će rješavati sporove na pošten, pravovremen i efikasan način.

"Informatizacija pravosuđa u BiH je jedan od strateških ciljeva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a podrška sudovima kroz implementaciju CMS projekta je od ključne važnosti za rješavanje predmeta na pravovremen, efikasan i transparentan način", rekao je šef kabineta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Admir Suljagić.

Dodao je da je Vijeće ponosno što može reći da je CMS softverski paket, koji je razvijen i unaprijeđen domaćim znanjem, konkurentan bilo kojem sličnom sistemu u svijetu.

Predsjednik Osnovnog suda u Banjoj Luci Milan Tegeltija rekao je da ovim sistemom pravosuđe ide krupnim korakom u budućnost, dok je ministar pravde u RS-u Džerard Selman izrazio uvjerenje da će uz finansijsku pomoć Vlade, pravosuđe u RS-u moći odgovoriti svim izazovima koji stoji pred ovom važnom institucijom.

Projekt automatskog upravljanja predmetima realizira Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske od 3.000.570 eura, Kraljevine Norveške od 1.067.098, Kraljevine Holandije od 1.549.800 eura i Evropske unije koja je ukupno donirala 7.160.000 eura za reformu pravosuđa od čega 2.240.000 eura za period 2008.-2009. godine za uvođenje projekta informaciono-komunikacione tehnologije i projekta upravljanja sudskim predmetima u sve sudove u BiH.

Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg rekao je da ovaj sistem pruža veliku pomoć u modernizaciji pravosuđa u BiH, što je dokaz da ova zemlja može izgraditi jedan moderan sistem pravosuđa i implementaciju strategije u ovoj oblasti te omogućiti bolje rezultate u vladavini prava u BiH i njenim evropskim integracionim procesima.

Sistem za automatsko upravljanje predmetima je implementiran u 55 sudova u BiH, a njegova implementacija će se nastaviti u tužilaštvima u BiH.

CMS ima za cilj automatizaciju i standardizaciju procesa rada u pravosuđu BiH, a njegove glavne prednosti su ujednačena dodjela predmeta sudijama po metodi slučajnog uzorka, trenutačna dostupnost strankama broja predmeta i imena sudije, koji se direktno obavještava o svakom novom dokumentu u predmetu koji mu je dodijeljen, brzo pretraživanje svih informacija i podataka, standardizirani sudski obrasci i upisnici u elektronskom obliku i brz pristup raznim statističkim podacima i izvještajima.